У домовима ковидом заражено 47 корисника и 14 запослених

БЕОГРАД: У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих до сада је потврђено присуство ковида 19 код 47 корисника и 14 запослених, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
starica
Фото: pixabay.com

Присуство ковида 19 потврђено је у геронтолошком центру у Књажевцу, Суботици, геронтолошком центру Нови Сад - РЈ Лиман и РЈ Ново насеље, Дому за лица ометена у менталном развоју ''Срце у јабуци'' у Јабуци, Установи за децу и младе ''Сремчица'' Београд, Дому за смештај одраслих и старијих ''Кладомокс плус'' Келебија и Дому за смештај одраслих и старијих ''Терза Ета'' Прибој.

Укупно је излечено корисника установа социјалне заштите 1.026 и има 412 излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 412.

Министарство наводи да Дом за смештај одраслих и старијих ''Доживети стоту'' Београд, Дом за смештај одраслих и старијих ''Стара пруга'', Умка и Дом за смештај одраслих и старијих ''Радост'' у Неготину, решењем о забрани рада министарства не пружају услугу социјалне заштите домског смештаја одраслих и старијих.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања донело је решење о забрани рада Дома за смештај одраслих и старијих ''Нада'', у Београду.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Како је наведено, укупно имају 74 установе социјалне заштите чији је оснивач Република Србија и АП Војводина, са капацитетом од 14.512 корисника.

Од тога је 57 установа за одрасле и старије: девет домских одељења при центрима за социјални рад, 23 геронтолошких центара, осам домова за смештај одраслих и старих, три установе за смештај особа са инвалидитетом и 14 установа за смештај особа са менталним и интелектуалним тешкоћама и 17 домова за децу и младе (10 домова за децу и младе без родитељског старања, три завода за васпитање деце и омладине и четири установе за децу и младе са сметњама у развоју).

Укупан број приватних пружалаца услуге социјалне заштите домски смештај одраслих и старијих на територији Србије износи 229, са капацитетом од 8.617 корисника.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести