У ЈУНУ БЕЗ КИШЕ САМО 5 ДАНА Тек крајем месеца стабилизација времена

Метеоролог Иван Ристић рекао је да је јун обично најкишовитији месец, када у просеку имамо 13 дана са падавинама.
kisa hladno pixa
Фото: pixabay.com

Међутим, према дугурочној прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, у јуну ове године биће у просеку свега пет дана без падавина.

Наиме, према графикону на коме су зеленим тачкицама приказани дани када ће падати киша, киша у престоници неће падати само 4, 12, 18, 22. и 27. јуна.

- Стабилизацију времена, више сунца и пораст температура најављујемо за крај јуна. Све до краја календарског пролећа нестабилно, смена сунца и облака повремено са кишом, пљусковима кише локално непогодама и градом. Јутарње температуре у овом период биће од 13 до 18 а највише дневне од 23 до 28 степени. Услед честих повремено обилних падавина, за кратко време од 20 до 50 литара/м2 кише, требало би очистити одводе воде тамо где је то могуће и тако смањити могуćност бујичних поплава које се у насељеним местима дешавају када количина падавина пређе 20 литара/м2 за 6 сати - каже Ристић.

Са почетком лета почиње лепше време са све више сунца, а све мање облака који могу условити пљускове кише. Максималне температуре у постепеном порасту и крајем јуна биће праве летње до 35 степени.

Крајем јуна пажњу треба обратити на УВ индекс који се због почетка календарског лета 21. јуна ближи својим максималним вредностима које се крећу око 10.

(Курир)

 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести