У Лапље Село стигла помоћ за поплављена домаћинства

ЛАПЉЕ СЕЛО: У Лапље Селе данас је стигла помоћ Канцеларије за Косово и Метохију и Црвеног крста за домаћинства која су угрожена у поплавама, а у питању је 18 мобилних машина за исушивање просторија, четири црпне пумпе и два агрегата.
U Laplje Selo stigla pomoć za poplavljena domaćinstva Foto: Tanjug/video
Фото: У Лапље Село стигла помоћ за поплављена домаћинства Фото: Танјуг/видео

Помоћ је уручила помоћница директора Канцеларије за КиМ Светлана Миладинов, која је истакла да ће током дана стићи и 200 килограма хлора за дезинфекцију 1.000 хектара контаминираног земљишта које подразумева окућнице, јавне површине, подруме, као и 500 литара алкохола за дезинфекцију кућних површина.

Миладинов је казала да да ће Канцеларија за КиМ обезбедити и реагенсе за санацију бунара.

"Као што је директор Петар Петковић обећао, данас је допремљена помоћ за санацију последица поплава. Поред 18 сушача, стигле су четири црпне пумпе и два агрегата", рекла је Миладинов, а саопштено из Канцеларије за КиМ.

Истакла је да су претходних дана расподељени пакети са основним животним намирницама и вода за угрожена домаћинства.

Миладинов је додала и да су локалне комисије почеле с пописивањем штете, те да Канцеларија неће никога оставити на цедилу.

Она је претходно обишла најугроженија подручја и упознала се да њиховим потребама.

Како су истакли мештани Лепине, потребне су им и додатне количине пијаће воде и хране и оне ће бити обезбеђена већ до краја дана, наведено је у саопштењу Канцеларије.

Стано: Петковић био одговарајуће најављен, поштовати договор

БРИСЕЛ: Портпарол ЕУ, Петер Стано, у изјави за Тањуг каже да је директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, био најављен за посету Косову на "одговарајући начин, у складу са модалитетима које су договориле обе стране”, апострофирајући обавезу поштовања договора постигнутог у оквру дијалога Београда и Приштине, о посетама званичника.

Стано је рекао да посете обе стране морају да се одвијају у духу који доприноси нормализацији односа Беграда и Приштине и ”Још једном подвлачимо да ЕУ очекује да се поштују и примењују сви споразуми постигнути у дијалогу, коме посредује ЕУ, укључујући и онај о посетама званичника. Стране су се договориле о јасним модалитетима за спровођење посета и тај споразум не треба политизовати”, изјавио је Стано за Танјуг.

”Позивамо обе стране да реше сва несалгања, укључујући и она око званичних посета, и да промовишу атмосферу погодну за помирење, регионалну стабилност и сарадњу, а све за добробит грађана”, закључио је Стано.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петра Петковић, онемогућен је ноћас од стране привремених институције у Приштини да посети јужну српску прокрајину, обиђе поплављена подручја у српским срединама и угроженим домаћинствима уручи хуманитарну помоћ.

Петковић је оценио да овакв потез показује да су ”Срби поново мете предизборне кампање у Приштини”, али и да ЕУ, као главни посредник у дијалогу, ”није у могућности да гарантује спровођење постигнутих споразума, укључујући и онај о слободи кретања”
 

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести