У петак треба да проради нови апарат за зрачење

На Институту за онкологију у Сремској Каменици највероватније у петак почеће са радом први од три нова апарата за зрачну терапију.- Тренутно смо у фази увођења апарата у клиничку употребу.

Најсавременији и технички најсофистициранији апарати купљени су од шведске “Електе” и неће само скратити време приступа на терапију, него ће омогућити и три потпуно нове технике зрачења, какве се до сада нису примењивале у Србији и региону. У питању су специфичне врсте зрачења с већом поштедом других органа него што је то омогућавала 3Д конформална терапија, која се користи у Институту - навео је директор Института за онкологију др Милош Лучић

Подсетимо, овај апарат један је од три набављена после више пута обараног процеса јавне набавке, због којег се с применом апарата за зрачење касни две године. Апарати за зрачење подешавају се тако да, уколико се из неког разлога прекине терапија на једном апарату, може да се настави на друга два, јер ће сви бити исто подешени.

Нова опрема омогућиће појединачно планирање зрачења за сваког пацијента, који ће потом моћи да има терапију на било којем апарату.У међувремену, на Институту за онкологију зрачења се у три смене обављају на два стара апарата, која су често у квару, а пацијенти су због тога терапију морали или да прекидају или да наставе зрачење у другим центрима, идући чак до Кладова. Последњи пут, један од два стара апарата за зрачење стао је половином јануара, а 102 пацијента морала су да се врате кућама, док је једини преостали апарат за зрачење радио у три смене.

У овом тренутку на листи чекања за зрачење на Институту за онкологију налазе се 834 пацијента. Сваки пацијент који долази на зрачну терапију има од 15 до 36 фракција, односно доза зрачења. Сада се на терапију зрачења чека од три и по до четири месеца. Када и преостала два апарата за зрачење прођу тестирање и буду пуштени у рад, на Институту у Сремској Каменици спроводиће се зрачна терапија у три смене, те се очекује да ће чувене листе чекања нестати до краја године.

У још три онколошка центра Београду, Крагујевцу и Нишу, у току су припреме за постављање четири нове машине за зрачење оболелих од рака, а до краја године биће купљено и инсталирано још шест линеарних акцелератора са пратећом опремом и три ЦТ симулатора. Тако ће се Србија, уз три нове каменичке машине за зрачење удвостручити број линеарних акцелератора, којих тренутно има 11 апарата. За испуњавање стандарда тебаће нам још четири апарата, али и ови нови моћи ће да реше питање листа чекања на зрачење.

Љ. П.
 

Апарати стари више од деценије

Све до сада, на Институту за онкологију у Сремској Каменици, уз честа кварења у три смене раде два апарата за зрачење, од којих је један стар 11, а други осам година. На њима зрачну терапију прима од 160 до 180 пацијената дневно. Годишње у Институт за онкологију Војводине дође око 50.000 пацијената, којима се пружи више од три милиона различитих здравствених услуга и терапија.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести