У Поморавском округу нема вакцина против грипа, наручене нове

ЋУПРИЈА: У Домовима здравља Поморавског округа потрошене су све количине вакцина против сезонског грипа које су стигле половином октобра, а наручене су и очекују се додатне количине, изјавио је данас инфектолог у Заводу за јавно здравље (ЖЈЗ) за Поморавски округ у Ћуприји др Ивица Јоцић.
Vakcina-grip-2411-A_Erski
Фото: Дневник (А. Ерски)

Домови здравља немају вакцине од 14. новембра, прецизирао је Јоцић у изјави Танјугу.

Завод за јавно здравље у Ћуприји добио је 7.000 доза вакцине против сезонског грипа за шест општина Поморавског округа, 835 доза више него лане и дистрибуирао домовима здравља у Јагодини, Ћуприји, Параћину, Свилајнцу, Деспотовцу и Рековац, објаснио је Јоцић.

Дом здравља у Јагодини добио је 1.900 доза, у Параћину 2.000, Ћуприји 700, Свилајнцу 1.300, Деспотовцу 600 доза и Рековцу 500 доза, прецизирао је Јоцић.

Реч је о четворовалентној вакцини, која штити од четири соја вируса, набављена од Компаније "Санофи Пастер" из Француске.

Епидемиолози Завода за јавно здравље подсећају да би вакцину требало да приме особе старије од 65 година, хронични болесници, дијабетичари, особе које болују од кардиоваскуларних болести, али и запослени у јавним службама које су од виталног значаја за државу: просветни радници, полиција, особље у градском превозу, медицински радници, шалтерски радници.

Грипа у Поморавском округу нема а Завод за јавно здравље, од 1.октобра, врши надзор над болеснима са клиничком сликом сличном грипу.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести