У школске клупе зависно од вакцинације, сигурно одређене рестрикције

Појава нових варијанти корона вируса и обухват вакцинацијом нам не дозвољава да у нову школску годину кренемо опуштено, рекао је епидемиолог у Институту за јавно здравље Батут Владан Шапоњић, који је члановима скупштинског Пододбора за праћење епидемије рекао да ће школска година готово сигурно почети уз одређене рестрикције.
skole bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Шапоњић је оценио да је организација наставе у школама "велика дилема и изазов" пред почетак школске године, и додао да постоји могућност да се дају одређене привилагије вакцинисанима у смислу коришћења заштитних средстава током наставе, одласка на екскурзије и слично.

Нагласио је, такође, да не могу сва деца да се вакцинишу, али могу њихови родитељи и чланови шире породице.

"Треба апеловати на родитеље школске деце да се што пре вакцинишу, а ми иначе у популацији одраслих до 50 година имамо најмањи обухват вакцинације, а то је узраст већине родитеља деце школског узраста. Ако би се ту подигао обухват, могли би да се вратимо нормалном образовању", оценио је Шапоњић.

Када је реч о студентима, рекао је да је став "Батута" да треба увести рестрикције похађања наставе невакцинисанима, или да се траже тестирања на присуство вируса.

"Већ имамо доступне бесплатне вакцине, нема никаквог разлога да вакцинисани буду изложени ризику током похађања наставе зато што је неко лењ или има предрасуде па неће да се вакцинише - такви морају да сносе последице, а студирање није обавезно", рекао је Шапоњић

Он је најавио да ће "Батут" предложити Кризном штабу и Министарству просвете да се похађање вежби омогући вакцинисаним студентима, а да се од невакцинисаних захтевају "макар антигенски тестови" у одређеним временским периодима.

Указао је, такође, да се невакцинисаним студентима медицине не може дозволити да улазе у болнице као ризични преносиоци вируса на пацијенте и особље

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести