У Србији опада број оболелих од туберкулозе

БЕОГРАД: У Србији опада број оболелих од туберкулозе и мање је случајева са смртним исходом, што нас сврстава међу земље с ниским оптерећењем туберкулозом.
batut tuberkuloza
Фото: Tanjug (video)

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у 2016. години пријављено је 837 случајева оболелих од туберкулозе, а највише оболелих било је у Рашком, Мачванском и Топличком округу, док је најмање оболелих било у Средњебанатском округу.

Државни секретар Министарства здравља Мехо Махмутовић каже да наша земља бележи континуирано смањење стопе оболелих од туберкулозе са 37 на 12 оболелих на 100.000 становника.

Велики проблем данас, како је рекао, представљају мултирезистентни сојеви туберкулозе где је бактерија која изазива туберкулозу отпорна на лекове који се најчешће примењују у терапији.

Прошле године имали смо пет случајева мултирезистентне туберкулозе, а реч је о пацијентима који су у нашу земљу дошли из иностранства, појаснио је Махмутовић те подсетио да у Србији постоје специјализоване установе које се баве лечењем таквих пацијената.

Координатор за програм тубетркулозе у Батуту др Маја Стошић каже да је током 2016. године у Србији од те болести умрло 20 особа и да су то углавном били пацијенти старији од 60 година.

Уз опаску да је у Србији три пута мање оболелих од мултирезистентне туберкулозе него у ЕУ, она је навела да од туберкулозе чешће оболевају мушкарци, да данас нема много оболелих међу децом и да је добар обухват беба вакцинацијом против туберкулозе - 98 одсто беба прими БЦГ вакцину.

Србија се као и сваке године 24. марта придружује обележавању Светског дана борбе против туберкулозе, која се ове године одвија под слоганом „Обрати пажњу на туберкулозу“.

Директорка Института Батут Верица Јовановић поручила је да треба мислити на ову болест иако се бележи смањује број оболелих.

Пред Србијом, али и целим светом, су велики изазови због миграција, напоменула је и додала да се мора одржати добар надзор који раде мреже института и завода.

Процењује се да је у свету 2016. године од туберкулозе оболело 10,4 милиона људи, а 1,3 милиона умрло је од те болести.

Шефица Канцеларије Светске здравствене организације у Београду Жофиа Пустаи констатује да је туберкулоза глобални проблем и да је план СЗО да та болест до 2030. године буде искорењена.

Она је подсетила да та болест дневно однесе 4.500 живота, да од пет заражених један има мултирезистентну туберкулозу, те да је неопходно обртити посебну пажњу на тај сој.

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, а да ли ће се болест развити код зараженог зависи од отпорности организма - од имунитета.

Најчешћи симптоми туберкулозе су кашаљ, некада се појави крв у испљувку, ноћно знојење, губитак апетита, осећај слабости.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести