У Србији потвђено 39 случајева морбила

БЕОГРАД: У Србији је до 21. фебруара регистровано 39 случајева морбила, наводи се на сајту Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут"
male boginje
Фото: Youtube Printscreen

На територији Смедерева регистровано је 35 случајева морбила, а ради се о 21 невакцинисаној особи испод две године живота, три особе предшколског узраста и једанаест одраслих особа са непознатим и непотпуним вакциналним статусом. 

Компликација у виду упале плућа је присутна код двоје оболеле деце, наводи Батут.

На територији Новог Сада и Београда регистрована су по два случаја морбила. 

"Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање до истека периода двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са проценом епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Србије" наводи се на сајту Батута.  

Додају да је пандемија COVID-19 утицала и на кретање других заразних болести, укључујући и мале богиње, јер је за време трајања пандемије у скоро четвртини земаља света прекидана или одлагана имунузација MMR вакцином.

У последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5800 оболелих, од којих је 93 одсто  било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом.

Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике , а регистровано је 15 смртних исхода међу којима је било четворо деце млађе од пет година.

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести