У Сремској Каменици отворена нова служба за микробиолошку дијагностику

СРЕМСКА КАМЕНИЦА: Институт за плућне болести Војводине у Сремској Каменици добио је потпуно нову специјализовану лабораторију за микробиолошку дијагностику.
3
Фото: vojvodina.gov.rs

Ова служба за сва три института у Сремској Каменици годишње обави више од 100.000 различитих процедура из области бактериологије, имунологије, микобактериологије, микологије и серологије.

Приликом посете потпуно адаптираном и реконструисаном центру за микробиолошку дијагностику, потредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић захвалио је свим запосленима на Институту јер је последњих годину дана био посебно изазован период за њих, с обзиром на то да су радили у ванредним околностима, како због епидемије ковида 19, тако и због грађевинских радова на реконструкцији лабораторије.

Упркос томе, лабораторија је без прекида и одлагања обављала све анализе које су биле неопходне пацијентима, а само у циљу дијагностике ковида 19 обављено је око 28.000 анализа. Зато је набављена и потпуно нова опрема за ПЦР дијагностику, која ће омогућити обављање процедура које до сада нису рађене.

Фото: vojvodina.gov.rs

За грађевинске радове на адаптацији и реконструкцији, као и за куповину нове лабораторијске опреме, Покрајинска влада издвојила је 68,1 милион динара. Према речима покрајинског секретара за здравство, опрема на којој се радило била је стара више деценија, а простор потпуно девастиран.

„Инфраструктурни радови подразумевали су потпуну замену водоводних, електричних и канализационих инсталација, нови систем вентилације и климатизације, као и реконструкцију система грејања. С обзиром на то да је купљена и нова опрема, лабораторија сада одговара свим савременим захтевима лабораторијске праксе и стандардима дијагностике терцијарне установе“, изјавио је секретар Гојковић и додао да је Покрајинска влада у Институт за плућне болести у последњих пет година уложила укупно 440 милиона динара.

Микробиолошка лабораторија почела је са радом 1960. године, када је и основан Институт за плућне болести Војводине. Једина је референтна лабораторија за дијагностику туберкулозе и једина у којој се изводи тест осетљивости на антитуберкулотике за пацијенте у Војводини.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести