Преминуо пацијент из Шатринаца, укупно шести у Војводини, 191 оболели грађанин

Рано јутрос преминуо је још један пацијент који се лечио од инфекције коронавирусом у Клиничком центру Војводине чиме је број смрти од COVID-19 у Војводини прастао на шест, изјавио је покрајиснки секртетар за здравство Зоран Гојковић.
Urgentni centar KCV Foto: Dnevnik.rs
Фото: Ургентни центар КЦВ Фото: Дневник.рс

Он је навео да је у Војводини коронавирусом заражен укупно 191 грађанин. Како је рекао, 68 случајева је у јужнобачком округу, 12 је у западнобачком округу, 17 у севернобачком округу, 40 у јужнобанатском округу, 11 у средњебанатском округу, 23 у севернобанатском округу и 20 случајева у сремском округу.

Када је реч о дистрибуцији заражених по градовима, највише их је у Новом Саду - 55, а следе Панчево, Кикинда, Сремска Митровица и Зрењанин.

"На клиникама Клиничког центра Војводине хоспитализована су 82 пацијента од чега је пет на респираторима. На жалост, јутрос смо имали још једну смрт, а реч је о пацијенту из Сремског округа, односно из Шатринаца који је рођен 1955. године, а уз ковид - 19 је имао и друге болести, између осталих, дијабетес, који је направио трајна и озбиљна оштећења на крвним судовима.", рекао је Гојковић.

 Како је додао, добра вест је да ће данас на кућно лечење бити отпуштена још два пацијента, што чини укупно пет који су излечени.

"Поред тога, здравствени систем функционише у поптуоности и у протеклом периоду су указане услуге за 54.000  грађана Војводине", рекао је Гојковић.

Он је одговарајући на питање новинара рекао да ниједан лекар КЦВ није оболео.

"Ниједна медицинска сестра није оболела, осим једне са Инфективне клинике због које је у изолацији био већи број лекара. А медицинска сестра се није заразила на клиници него је заражена од своје породице која је путовала у иностранство“ , рекао је Гојковић.

Петоро је заражених лекара из Војводине, од тога четири епидемиолога који су позитивни.

“То је био мој највећи страх и проблем. На срећу, опорављају се. Они су били остварили безброј контаката у последњих 15 дана. Заражена је и једна докторка која је изашла по позиву на терен код пацијента који се жалио на кардиоваскуларне тегобе, а она је дошла у униформи за кардиолошке тегобе - испоставило се да пацијент има температуру 39", рекао је Гојковић.

Навео је да су три стоматолога такође заражена, од којих је један у тешком стању и он је тренутно најкритичнији пацијент.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести