Удовичић: Млади су садашњост која нас покреће

БЕОГРАД: Омладинска конференција "Млади за одрживи развој" одржана је данас у Београду уз учешће више од 150 младих људи из Србије и Републике Српске, представника удружења и канцеларија за младе, институција и међународних партнера.
udovicic, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Осврнувиши се прво на "Сусрете младих Србије и Републике Српске" и њихов допринос развоју осећаја заједништва међу младима и активном укључивању у друштвене процесе, министар омладине и спорта Вања Удовичић је поручио да су млади садашњој која нас покреће и будућност какву желимо.

"Сходно томе, Република Србија годинама уназад ради системски на развоју, унапређивању и спровођењу омладинске политике како би се побољшао квалитет живота младих људи у земљи", рекао је Удовичић, а саопштено је из министарства омладине и спорта.

Удовичић је подсетио да у Србији има 137 канцеларија за младе.

"У Савету за младе трећину чланова чине млади. Имамо успостављене основне механизме за активно учешће младих у друштву кроз рад Савеза, удружења младих, удружења за младе, канцеларија за младе на локалном нивоу и омладинских клубова. То је мрежа од преко 1.500 актера, наших пријатеља и сарадника, који делују широм земље и на њеној одрживости раде министарства, локалне самоуправе, цивилни и приватни сектор", додао је Удовичић.

Према његовим речима, ове године, кроз конкурсе за спровођење Националне стратегије за младе, финансирана су 84 пројекта.

"Више од 12.000 младих увећало је шансе на тржишту рада кроз "Подстицање запошљавања младих" у сарадњи са немачким ГИЗ-ом кроз програм "Млади су закон" подржали смо 135 омладинских волонтерских пројеката, организовали смо 30 волонтерских међународних кампова и две велике волонтерске акције, интензивирана је сарадња са УНИЦЕФ-ом...", нагласио је министар омладине и спорта.

На конференцији су презентовани резултати "Сусрета младих Републике Српске и Србије", а у наставку програма су вођени отворени и конструктивни разговори на теме "Стратешки оквир у омладинској политици на међународном и националном нивоу", "Регионалне иницијативе и програми за младе", "Простори за младе и услуге на локалном нивоу", као и панел-дискусија "Дигитализација и развој критичког мишљења".

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести