Угашен пожар на депонији Винча

БЕОГРАД: Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је пожар на депонији Винча угашен, те да ће се у наредном периоду системом термовизијских камера пратити да ли има још жаришта у унутрашњости депоније, саопштено је из Градске управе.
sinisa mali, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Градоначелник је захвалио свим надлежним службама, које су учествовале у гашењу пожара и истакао да је урађен велики посао. 

У овом тренутку више нема ни пожара, ни дима. Уложен је огроман напор који је подразумевао укључивање великог броја служби, а наставићемо да пратимо ситуацију на терену с обзиром на то да су напољу високе температуре, рекао је Мали.

Према његовим речима, у гашењу пожара утрошено је око 65.000 кубика земље, а пожаром је било захваћано подручје од око 20 хектара. 

Мали каже да ће се у наредном периоду користити термовизијске камере како би се снимило да ли има још жаришта у унутрашњости депоније.     

Градоначелник сматра да је системско решење за депонију у Винчи проналажење приватног партнера који би постојећу депонију затворио и направио фабрику за претварање отпада у топлотну и електричну енергију. 

Процењена вредност инвестиције је 300 милиона евра, а комплетан износ, како каже, обезбедиће приватни партнер. 

Јавиле су нам се највеће фирме на свету које се баве управљањем отпадом. У питању је нов процес са којим овде није било искуства, јер они доносе know-how и нове технологије, а за нас је то добро, јер ћемо моћи нешто да научимо и да касније искористимо то знање, рекао је Мали.

Отварање обавезујућих понуда је 13. јула, рекао је Мали, изражавајући уверење да ће то бити добро и коначно решење за депонију.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести