Укида се Закон о привременом умањењу пензија

Сада је сасвим извесно да ће до краја године Закон о привременом умањењу пензија бити укинут, а још увек се не зна колико процената ће порасти пензије оним пензионерима чије принадлежности 2014. нису смањиване јер су биле мање од 25.000 динара месечно.
Penzioneri Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Предлог Владе Србије добио је благослов ММФ-а, а по речима шефа канцеларије те организације у Србији Себастијана Сосе, осим сагласности за укидање тог законског акта, који је уведен током кризе као хитна мера, постоји сагласност и за повећање прихода пензионерима који нису били њиме обухваћени, а колико ће оно бити, зависи од фискалног простора у српском буyету.

Пошто ће се о пројекцији буyета за наредну годину разговарати у септембру, по Сосиној оцени, сада не треба лицитирати процентом повећања пензија за пензионере с најнижим примањима.

Пре неколико дана председник Фискалног савета Србије др Павле Петровић оценио је да простор за повећање пензија у наредној години износи око шест одсто. То је, по његовим речима, пројектовани простор за повећање када се узме у обзир да ће раст БДП-а ове године бити између 3,5 и четири одсто и инфлација око два одсто.

– То је оријентациона цифра и то је оно што привреда може поднети – објаснио је Петровић. – Наравно, у септембру ће се видети прецизницији подаци. Укидањем Закона о привременом смањењу пензија, пензије веће од 25.000 динара биће враћене на ниво пре усвајања тог закона 2014, а ти пензионери добили би и повећање од 7,75 одсто, колико је било у међувремену. Када се та категорија пензионера обухваћена тим законом „намири”, односно када се њихове пензије врате на ниво од краја 2014, остаће нешто простора да се повећају пензије свима за неки износ. Колико ће новца бити, зависиће од раста наше привреде. Добра вест је да су пензије сведене на 10-11 одсто БДП-а, а плате у јавном сектору на око осам одсто.

Дакле, пензионери с већим примањима сигурно добијају пензије које су им биле одређене крајем 2014. и које су, зарад фискалне консолидације, умањиване 22 односно 25 одсто. Осим враћања на пређашње стање, њима ће се на чеку наћи и повећање из протекле три године , које износи 7,75 одсто. То је оно што их чека након што се Закон о привременом смањењу пензија и званично укине. Пензионери чије пензије ни у време финансијске консолидације нису умањиване јер су биле испод 25.000 динара – а таквих је више од милион – могу очекивати повећање чији проценат још није израчунат, али ће чек свакако бити увећан.

Кад се укине Закон о привременом смањењу пензија и најсиромашнији пензионери добију овогодишње повећање, од наредне године требало би да уследи линерно повећање, односно да сви пензионери – без обзира на примања, добијају исто и самим тим деле исту судбину финансијског успеха Србије. Враћање на Закон о ПИО, који ниједног тренутка није укидан нити се ишта у њему мењало, значиће да се пензије усклађују два пута годишње – 1. априла и 1. октобра, и то у складу с трошковима живота.

Љубинка Малешевић

kosta
20.06.2018 • 05:57
Samo se vi zezajte
poljoprivredacicovi
25.06.2018 • 00:13
ŠTA JE SA PENALIMA, POSEBNO KOD ŽENA
Mila
27.06.2018 • 09:42
U svakom slucaju nepravedno kao sto je i bilo.Govori se o vracanju na stare iznose koji su,videli smo koliko zaradjeni "strucnošću" (u korumpiranom obrazovnom sistemu gde se preko veze dobijaju najbolje ocene a opasnoj konkurenciji ne dozvoljava da se zavrsi recenica,naravno i najbolja radna mesta ),kao i "radom" (retko se mogu naći na radnim mestima od sastanaka,putovanja,bolovanja i odmora decenijama),posebno "poštenim" gde niko decenijama nije proveravao poslovanje.Svako ko bi bilo šta rekao o tome brzo je ućutkan i familije su ima stradale.Nije čudo što su ljudi bežali iz zemlje, a to i sada čine nastručniji.Najodgovorniji su zataškavali sve mahinacije sa svojim rodjacima i prijateljima u odgovornim službama.I svi oni,naravno imaju "zasluženo" najveće plate i penzije.Za one koji su pošteno i najteže radili (poljoprivrednici,radnici,invalidi i drugi bez političkih veza plate i penzije su ispod proseka (ispod 10.000 din.mesečno!).Neverovatno,ali istinito!Dakle,moćnici će vratiti svoje "pošteno" zaradjene penzije na nivoe 10 puta veće od onih koji su poteno,vredno,pa i stručnije radili svoje poslove (izuzeci potvrdjuju pravilo).Najvažnije je naći neku vezu?
EUR/RSD 117.5791
Најновије вести