Умро Предраг Гојковић Цуне

БЕОГРАД: Певач Предраг Гојковић Цуне преминуо је у 85. години, потврђено је РТС-у.
cune.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Предраг Гојковић Цуне је рођен 1932. године. Био је певач српских народних песама, староградских, севдалинки, забавних и мексиканских песама.

Цуне је кренуо у први разред основне школе 1939. године, у основној школи "Војислав Илић". Средњу школу је завршио у Осмој мушкој гимназији на Црвеном крсту у Београду, где се дружио и ишао у школу са касније прослављеним глумцима Велимиром Батом Живојиновићем и Данилом Батом Стојковићем.

Након гимназије, студирао на Трговачкој академији, али га певање одвлачи од студија, тако да никад није дипломирао.

Надимак "Цуне" је добио, како је сам објаснио у емисији "Балканском улицом" Радио-телевизије Србије, по мајчином дозивању "Оди да те мајка цуне" (љуби).

Човек оркестар, власник прве златне плоче на Балкану, један од ретких који има апсолутни слух, уметник који зна највећи број песама и седам деценија негује народну и староградску музику, Предраг Цуне Гојковић, награђен Златним микрофоном за животно дело, поручио је, у последњем интервјуу датом Танјугу, 2015. године:

"Родиће се нови Цуне....".

У Каменој сали Радио Београда за који је снимио 1.000 песама, трајно обогативши његову ризницу, прославио је тада 83. рођендан, скоро 70 година на музичкој сцени и 52 године брака. 

Поред Златног микрофона, Цунету је уручен и сребрењак са Вуковим ликом Вукове задужбине за допринос очувању традиције у форми изворне народне песме и Награда за животно дело Културно-просветне заједнице Србије. 

Камена сала је била мала да прими све његове пријатеље, а Цуне је захвалио својој матичној кући за то, за њега, врхунско признање.

"У Каменој сали смо учили нове песме, писали аранжмане за фестивале - од Сан Рема до Београдског пролећа. Ту смо се одмарали и замарали, плакали због неуспеха и радовали се успесима", присећао се Гојковић у разговору за Танјуг.

Пре рата, каже, тамо је ишао у биоскоп, а после рата пролазио је поред тог здања са страхом од аудиције код "страшног Царевца" Властимира Павловића.

Од дебија на таласима Радио Београда 1939. када је наступио у женском октету, преко положене аудиције за радио певача 1948, множили су се трајни снимци за звучни архив Радио Београда, награде и признања, наступи са разним ансамблима, укључујући и Симфонијски оркестар РТС-а.

Године 1962. направио је бум са плочом "Кафу ми, драга, испеци" која је достигла тираж од 100.000 примерака. 

"Преко ноћи све радио и тв станице су почеле по више пута дневно да пуштају моју песму. Нисам могао улицом да прођем. На ауто-путу су ме заустављали наши гастербајтери. Често се не би сетили ни мог имена ни презимена, него би довикнули: Здраво, кафу ми драга испеци", присећао се за Танјуг Гојковић.

Песма "Кафу ми, драга, испеци", коју је научио од Наде Мамуле, случајно се нашла на плочи, јер се једна песма покварила па су убацили резервну, а све се то дешавало у време када је Гојковић успешно изводио забавну музику.

Занимљиво је и да је први његов запис на грамофонској плочи била словеначка песма, тако да је "прво запевао Словенцима, па тек онда свима осталима". 

Многи тврде да је знао чак 4.000 песама, а сам Гојковић није био сигуран.

Са седам година, када је први пут запевао, у Коларчевој задужбини, знао је двадесетак песама које је научио од мајке. 

"Она је имала навику да и лепе и тужне тренутке лечи песмом, а ја сам слушао, учио, записивао у песмарицу. Касније када сам се определио за музику, не завршивши школу, отишао сам у кафану која је најбољи универзитет за певача, јер тамо морате да задовољите муштерије да бисте добили бакшиш", причао је Цуне.

Да је човек који зна највише песама, Гојковић је доказао 1971. када му је "на мегдан изашао" Миодраг Миле Богдановић. Њихово надметање трајало је 15 сати, уз њих је дежурао тим од пет лекара, отпевали су 300 песама, а резултат је био 42:41.

Прва рунда, присећао се, била је да један започне песму, а други заврши, друга рунда је била "на слово на слово" - којим словом један заврши песму, тим словом кроз 10 секунди треба да почне песма другог. 

Трећа рунда биле су песме на одређену тему - од вина и ракије, преко косе, цвећа, тараба, до бројева - 55 минута су певали песме о бројевима. 

Четврта рунда подразумевала је певање по задатку противника, а у петој рунди би један започео песму без да каже оркестру тоналитет или о којој нумери је реч, да би противник наставио у другом гласу.

"Тада се прочуло да Цуне зна највише песама, али временом то ишчили. И данас запевам у себи, идем по азбуци да видим да ли могу да се сетим тих песама", рекао је Гојковић, коме је мождани удар својевремено одузео изузетан глас.

У лепом сећању остали су му, како је тада причао, и наступи са Предрагом Живковићем Тозовцем и Мирославом Илићем, по угледу на славна три тенора, али и како је са Тозовцем и Златом Петровић "заустављао грађанство" крај малих екрана у време емисије "Фолк парада". 

Сећао се и сваког детаља из своје богате каријере и награда у Пули и Нишу за епизодну улогу у филму "Јагоде у грлу" Срђана Карановића, учешћа у филму "И Бог створи кафанску певачицу", и како је од једног а цапелла гласа дошао до вишегласја поставши човек оркестар, са распоном гласа од три октаве.

Снагу за дуго трајање на сцени црпео је из породице, а важан је и уредан живот.

На питање да ли у неком види свог наследника, одговарао је да смо "певачка нација". 

"Имамо одличне певаче од седам до 77 година, али ми је жао што постоје само два стила певања - Цецин и Шабанов. Нико се не бави својим стилом, нико не обнавља народну музику, сви јуре хитове како би зарадили новац или стекли престиж", приметио је у том разговору.

"Родиће се нови Цуне, сигурно", поручио је те 2015. Предраг Цуне Гојковић.


Саучешће министра културе Гојковићевој породици

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је породици преминулог Предрага Цунета Гојковића телеграм саучешћа. "Дубоко нас је погодила вест о одласку вашег и нашег Предрага Цунета Гојковића. Цуне остаје изузетна фигура нашег музичког живота. Омиљен и поштован, уметник широког распона, култивисаног израза, приступачан, а господствен. Уникатан и по ставу и по гласу, било да пева песме из српске старине или интернационални репертоар", пише у телеграму.

Дачић: Отишла је легенда српске музике

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је данас телеграм саучешћа породици Предрага Гојковића - Цунета."Примите моје искрено саучешће поводом одласка вашег супруга и оца. Цуне ће свима нама остати у памћењу као легенда српске музике уз коју су генерације одрастале и стасавале. Недостајаће нам свима његова оданост и приврженост публици која га је волела и поштовала, а којој се он несебично давао", наводи се у телеграму...

Мерима Његомир: Цуне нема наследника, нити ће се родити

Био је мој певачки узор, он наследника нема, нити ће се родити, уверена је Мерима Његомир која за Предрага Гојковића каже да је био јединствен, невероватно талентован."Певао је од мексичких песама, преко шлагера, до народних шумадијских песама и севдалинки. Он је узор за све будуће генерације које буду долазиле", каже Његомир.

Пријатељи и сарадници: Цуне ће остати вечан

На вест смрти једног од најбољих вокала у Србији Предрага Цуента Гојковића реаговале су многе његове колеге поруком да ће он, захваљући своме гласу и песмама, остат вечан."Отишао је најбољи певач народне музике. Он ће за мене увек да буде веча, а његов глас ће остати упамћен", рекла је Биља Крстић, певачица и музички уредник Првог програма Радио Београда...

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести