Ускршња литургија у крипти Храма Светог Саве

БЕОГРАД:  Патријарх српски Иринеј, уз заслужење свештенства београдских цркава, служи данас ускршњу литургију у крипти Храма Светог Саве у Београду.
Vaskršnja liturgija u kripti Hrama Svetog Save  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Иначе, поноћним литургијама завршавају се дани жалости и почиње празник Васкрсења.Ускрс је највећи хришћански празник који симболизује победу живота над смрћу, а у православним црквама се на Ускрс отварају царске двери чиме се симболицно указује да је Исус васкрсењем победио смрт и отворио врата и пут спасења.

Православни верници на Ускрс размењују поздраве - Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! Хришћани Усркс славе три дана, а у календару СПЦ црвеним словеним обележени су ускршњи понедељак и уторак.Цела недеља празника зове се Светла недеља и тада се певају радосне црквене песме.

Припреме за Ускрс традиционално почињу на Велики четвртак, а настављају се Великим петком у знак сећања на дан када је Исус Христ распет на крсту на Голготи.

Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава. На Велики петак фарбају се јаја, највише црвеном бојом која симболизује Исусову крв. 

Богослужењима на Велики петак обележава се време смрти и скидања његовог тела са крста, када се на посебно украшен сто испред олтара који представља Христов гроб износи плаштаница.

Плаштаница се полаже испред олтара, а верници у тишини долазе на целивање све до суботе увече, уочи Ускрса, који се слави од поноћи, када се у знак ускршње радости оглашавају и прва звона.

Патријарх српски Иринеј са архијерејима СПЦ честитали су Ускрс свим хришћанима који овај празник славе по Старом календару и у Посланици поручили да нема данас човека, био он верник или неверник, који не би желео бар за тренутак да учествује у истинској радости, али да тог мира и радости нема ниоткуда.

"Свуда безизлаз, душа опатуљена у личним тежњама и жељама које происходе из самољубља и саможивости, што доводи до духовне смрти која има за последицу бесциљност и немарност за вечно спасење", поручује се у посланици СПЦ.

Сведоци смо, истиче се, свеопштег отуђења и раздора, најпре у самој породици, где је заједница међу супружницима све нестабилнија, а међусобно непоштовање родитељâ оставља неизбрисиву рану на дечјим душама. 

СПЦ је позвала своју духовну децу да поштују и чувају светињу брака, јер је он, поручују, темељ здраве и неразориве породице. 

"Чувајте у љубави тајну живота коју је осветио сам Бог. Искрена верност и узајамно праштање нека красе сваку нашу породицу која је домаћа Црква", поручио је патријарх.

Председник Србије Александар Вучић упутио је ускршњу честитку свештенству и верницима Српске православне цркве у којој је подсетио на непролазне вредности православне вере - љубав, праштање, толеранцију, мир, међусобно уважавање и разумевање. 

Честитке за Ускрс упутила је и председница Владе Ана Брнабић и други званичници.

EUR/RSD 117.3379
Најновије вести