Усвојен Закон о очувању ћириличког писма

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћирличког писма.
cirilica
Фото: Youtube Printscreen

Доношење закона је иницирао председник Вучић, као и члан Председништва БИХ Милорад Додик па се тако истоветан закон усвоја и у Скупштини Републике Српске.

Законом се шири се круг субјеката који је у обавези да користи ћирлицу, а то су она предузећа која имају већинско учешће јавног капитала, као и јавни сервиси РТС и РТВ.

Такође, приватна предузећа која се одлуче да користе ћирлицу у свом раду имаће пореске олакшице.

Закон предвиђа и да културне и друге манифестације које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава морају имати лого исписан на ћирлици.

Поручено је из скупштине и да доношење закона неугрожава никог ко говори другим језиком или пише латиницом.

 

И у РС усвојен Закон о очувању ћириличког писма

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас, по хитном поступку, Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

За закон је на посебној седници Народне скупштине РС, одржаној на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, гласало 70 посланика, два су била против, а уздржаних није било, преноси РТРС.

Овим законом уређују се систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у РС, као нематеријалног културног наслеђа.

И Скупштина Србије је данас усвојила Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћирличког писма.

Доношење закона иницирали су председник Србије Александар Вучић и сросју члан Председништва БИХ Милорад Додик.

Србија и Република Српска обележавају данас Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести