Векић: Од данас не позивати телефоне, отићи у ДЗ

БЕОГРАД: Грађани који осећају симптоме сличне коронавирусу, од данас могу у домовима здравља да провере своје здравствено стање у амбулантама ковид-19
Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić na RTS Foto: RTS/printskrin
Фото: Државни секретар министарства здравља Берислав Векић на РТС Фото: РТС/принтскрин

Грађанима ће у објектима који су намењени само за пацијенте са симптомима корона вируса, амбулантама ковид-19, бити урађена дијагностика, мерење температуре, крвна слика, рендген, добиће мишљење лекара, уз савет шта даље да предузму.

Државни секретар министарства здравља Берислав Векић рекао је да од данас више нема потребе да се зове телефон који је министарство наменило у циљу борбе бротив корона вируса и да сви који осете тегобе и симптоме треба да оду према најближем Дому здравља где ће бити прегледани.

"Од данас се свако јавља на преглед у ДЗ, након специјалистичког прегледа и добијене дијагностике добиће усмерења да ли ће ићи у самоизолацију", рекао је Векић у програму РТС.

Он је навео да је уочено да се грађани касно јављају на преглед и да тек трећег или четвртог дана од кад су постали фебрилни позивају телефоне, а то, како каже, компликује њихову клиничку слику и даљи ток лечења.

"С друге стране потребно је да пријем ка секундарном и терцијарном нивоу смањимо, како би наше колеге инфектолози на Инфективној клиници и клиникама Драгиша Мишовић и у Земуну имали више времена да се посвете тежим случајевима", казао је Векић.

Домови здравља ће радити од 7-22 часа, каже он и додаје да неће бити проблема око доласка и повратка након 17 часова јер ће пацијенти имати неопходну документацију за кретање током полицијског часа.

"Након 22 сата могу да оду на Инфективну или болнице општег типа", навео је он.

Како је истакао, на Сајму је тренутно 49 пацијената, од којих је 39 мушкараца и 10 особа женског пола са лакшом клиничком сликом.

У свакој од три смене је 10 лекара и 25 сестара, каже Векић.

Упитан за критике због хладноће и услова, као и за визите лекара, Векић је рекао да се ради на превазилажењу проблема са топлом водом и додао да има оних злонамерних који злоупотребљавају ову ситуацију.

"Нису хотелски услови, али радимо на превазилажењу проблема, управо са топлом водом. Боримо се за сваки живот", закључио је Векић.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести