Вербић: Захтеви просветара неће бити испуњени

Влада не може да изађе у сусрет захтевима просветних радника који штрајкују због новчаних издвајања, а то не дозвољава ни ММФ, изјавио је данас у Чачку министар просвете, Срђан Вербић.

Министар очекује да се ситуација смири и сматра да неће бити радикализације штрајка просветара."Очекујем да радимо независно од штрајка. Волео бих да су синдикати у праву и да у буџету има новца за плате, али за те намене средстава нема", навео је Вербић и додао да ће министарство учинити све да буџет буде довољно транспрентан, уколико то сада није.

Говорећи о платним разредима Вербић је рекао да је то велики посао којим треба да се бави цела Влада, а не само министарсво просвете.Не постоји вишак просветних радника у образовању, али је неопходна боља организација будући да постоји велики број наставника који раде у две или три школе, јер немају пун фонд часова, рекао је министар одговарајући на питање новинара има ли вишка запослених у просвети.

"Желимо да школе боље функционишу и кроз рационализацију ће постојати могућност да појединци добију отпремнину", додао је Вербић. Он је напоменуо да је циљ владе свакако да се повећају плате, међутим , за то морају пстојати механизми и додао да не постоји чаробни штапић за решење нагомиланих проблема.
"Много ћемо морати да радимо, али морамо се боље разумети", закључио је министар.С друге страње, председник Уније синиката просветних радника Србије, Драган Матијевић каже да ће штрајк бити радикализован.

"Штрајкачки одбор је у суботу имао састанак са Вербићем и понавља се иста прича. Од ижузећа просвених радика када је у питању смањење плата нема ништа, од колективног уговора такође, као ни од Закона о платним разредима" рекао је он .Матијевић је прецизирао да ће штрајк бити настављен у законској форми, односно са минимумом процеса рада, али планирају се и други кораци.

"За 26. јануар планирамо један Светосавски марш на Београд како бисмо колеге из тог града који нису показали агилност у штрајку опаметили", рекао је он. Према његовим речима у 130 школа у Србији нису закључене оцене, па ће током ове, или почетком следеће седмице бити одржана одељенска већа како би се то завршило.Иначе, министар просвете је данас присуствовао трибини "Како до бољег статуса наставника" одржаној у чачанској ОШ "Милица Павловић".
 


 

Вербић: У већини школа часови ће трајати 45 минута
 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Сређан Вербић изјавио је данас да ће у већини школа на почетку другог полугодишта часови трајати 45 минута, као и да се настављају преговори са представницима синдиката запослених у просвети.

"У већини школа часови ће трајати 45 минута, а верујем да ће у неким бити скраћени на 30 минута и то је регуларан законом дефинисан начин рада и нисмо срећни због тога", рекао је Вербић у изјави новинарима у Крагујевцу, где је данас заједно са око 70 директора основних и средњих школа Шумадије и Поморавља учествовао у радионици "Верификација и проширена делатност установа".

Наглашавајући да школе и ђаци не треба да трпе и да настава треба да се одвија што је регуларније могуће, Вербић је рекао да разговори са синдикатима трају и да ће бити настављени и наредних дана.

"Синдикати и представници Владе ће наставити свој посао. Тај посао је јако важан, колико год да траје - траје, желимо да синдикати буду социјални партнер, неко на кога и држава може да се ослони да ће урадити нешто што унапређује систем", рекао је Вербић.

Оцењујући да синдикати одговорније прилазе проблему, Вербић је рекао "сви знамо да се школска година наставља и да су синдикати позвали своје чланство да закључе оцене како би се регуларно ушло у друго полугодиште". "Мислим да неће бити никога коме оцене нису закључене за прво полугодиште а да улази у друго, то су обећали и синдикати", рекао је Вербић и навео да ће у току дана имати још један састанак са синдикатима, а потом поново за два дана, као и наредне седмице.

Учествујући у раду радионице о проширеној делатности школа, Вербић је рекао да министарство жели да, како је рекао, оживи ученичке задруге и да се направи јасну разлику шта је основна делатност школа, а шта проширена.

"Постоји интересовање и ученика и родитеља, постоје и могућности и интересовање за приватно и јавно партнерство, а и сами наставници су заинтересовани да учине нешто на основу чега ће повећати сопствена средства и на тај начин зарадити нешто више", рекао је Вербић и додао да постоје идеје и добре праксе, али да нису пођеднако заступљене у свим школама. Главна препрека су, додао је, одређени закони који онемогућавају да се та делатност једноставно реализује, због чега ће, како је најавио, то бити једна од ствари која ће бити измењена у Закону о основама система образовања и васпитања.

"Школе су важне и оне могу да понуде много, да се баве разноврсним квалитетним пословима. То је оно што желимо да поручимо јавности, када им будемо представљали вашу и нашу иницијативу везану за допунску делатност школа", рекао је министар обраћајући се учесницима радионице, у чијем је раду учествовала и државна секретарка Снежана Марковић.

Током посете Крагујевцу, министар Вербић се састао и са градоначелником Радомиром Николићем, са којим је разговарао о темама везаним за образовање, како о модернизацији и обнови школа, тако и о исплати заосталих дуговања градске управе крагујевачким школама. Градоначелник је, како је саопштило министарство просвете, обећао да ће Крагујевац у наредном периоду кренути са исплатом нагомиланих дуговања наслеђених из претходних периода.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести