Весић о возу који би повезао Београд, Загреб и Љубљану са Бечом и северном Италијом

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас је, у разговору са директором Транспортне заједнице Матејом Закоњшеком,  изјавио да Србија придаје велики значај свим пројектима које ради у партнерству са том међународном организацијом и нагласио да је будућност региона у заједничком животу, повезивању и сарадњи.
1
Фото: Танјуг/Предраг Митић

Весић је као садржајан и значајан оценио састанак са пријатељима из Транспортне заједнице, међународне организације са седиштем у Београду, чији је посао, како је додао, да чланицама  омогући да се боље повежу, интегришу, како би сви заједно боље живели.

Теме разговора биле су пројекти које ће Србија и Транспортна заједница заједнички радити у будућности, а који су "наслоњени" на пројекте које ће Србија и друге земље чланице радити у партнерству са ЕУ, пре свега када је реч о изградњи нових пруга и саобраћајном повезивању градова и земаља.

Додао је да ће Самит који ће се у мају одржати у Црној Гори бити  прилика да се размотре нови пројекти. 

"Разговарали смо и о пројекту Словеније, Србије, Хрватске, Аустрије и вероватно и Италије, о увеђењу интерсити воза који бi повезао Београд, Загреб и Љубљану са Бечом и северном Италијом", навео је Весић. 

Према речима министра, тема разговора била је и како, када буде изграђена брза пруга Београд - Ниш, укључити и Северну Македонију, Грчку и Турску у регионалне инфраструктурне пројекте.

Весић је нагласио да је будућност региона у заједничком зивоту, у повезивању и сарадњи.

"Ако не будемо били повезани, ако не будемо радили као један регион, уколико не будемо заједнички наступали у свету,  имаћемо много мање шансе да преживимо и да боље живимо. А обавеза свих нас је да омогућимо грађанима више могућности, да буду повезани, да привреда буде повезана, што значи бољи живот за све људе", рекао је министар Весић.

Закоњшек је рекао да је Транспортна заједница ту да додатно помогне повезивање западног Балкана са Европском унијом, и да је задовољство било чути од Весића да су бројни инфраструктурни пројекти приорет за Србију.

"Разговарали смо о приоритетима Србије у наредном периоду, и о заједничким пројектима, када је реч о инфраструктури", рекао је Закоњшек.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести