Весић: Стамбено збринуто 149 ромских породица

БЕОГРАД:  Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је пројекат "Саградимо дом заједно" завршен и да је у оквиру њега стамбено збринуто 149 ромских породица, односно 701 лице.
Goran Vesić Foto: Tanjug/ F.Krainčanić
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

"Данас је Међународни дан социјалне правде и прави дан да објавимо да је завршен пројекат који је Град Београд спроводио од 2013. године са Европском унијом и Канцеларијом УН за пројектне услуге у Србији (УНОПС)", рекао је Весић новинарима након седнице Координационог тела за праћење реализације акционог плана у оквиру пројекта "Саградимо дом заједно".

Он је навео да је тај пројекат, када је садашња власт преузела вођење Града Београда 2014. године, био готово замро и ЕУ је била пред одустајањем од пројекта.

"Захваљујући напорима које смо учинили, сарадњи с ромском заједницом, с нашим партнерима, ми смо овај пројекат покренули са мртве тачке и успели да дођемо у ситуацију да већ од 2015. године почињемо да полако усељавамо ромске породице", рекао је Весић.

Прецизирао је да је стамбено збринуто 149 ромских породица са 701 чланом, од чега је 68 породица добило станове, 71 је збринута куповином сеоских домаћинстава са окућницом, а 10 тако што су реконструисане њихове постојеће куће.Весић је истакао да је урађен важан посао и за Београд и за његове становнике и додао да пројекат "Саградимо дом заједно" вреди око седам милиона евра, од чега је 5,1 милиона евра обезбедила ЕУ, а 1,9 милиона Град Београд.

Навео је да овај пројекат није подразумевао само стамбено збрињавање ромских породица, већ њихову пуну социјализацији и укључење у друштво, што је, додао је, суштински важно за ромску заједницу.Како је рекао, све породице су добиле пакете хране као помоћ, свим пунолетним члановима породица понуђен је посао, а деца су уписана у школе.

"Остало је 12 породица које још нису збринуте, али оне ће бити збринуте на основу препорука које смо данас усвојили јер постоји још могућности кроз другу фазу пројекта да их збринемо", рекао је Весић.Навео је да ће Град Београд наставити да ради са ЕУ јер, како је додао, ово је један од најбоље оцењених пројеката у ЕУ.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је рекла да ромске породице нису добиле само стамбено збрињавање, већ комплетну системску подршку од стране Града Београда и осталих локалних самоуправа у које су се преселиле.

"Та системска подршка значи комплетан приступ систему социјалне заштите, здравствене заштите и свега онога што је било потребно породицама", рекла је Станисављевићева.Додала је да више од 300 деце из ромских породица које су збринуте овим пројектом, сада иде у школу.

"Кроз овај пројекат смо урадили пуну интеграцију Рома и задовољство нам је да смо ми, као Град Београд, спровели највећи пројекат интеграције Рома и стамбене подршке у Србији", рекла је Станисављевићева.Председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић је рекао да пројекат "Саградимо дом заједно" представља пример добре праксе и да је то најбољи начин на који треба приступити стамбеном збрињавању припадника ромске популације.

"Град Београд је препознао тај проблем и својим залагњем и трудом показао да води одговорну социјалну политику према суграђанима ромске националности, на чему смо им веома захвални. И не само Град Београд већ и држава у целини заиста води одговорну социјалну политику", рекао је Накић.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести