Више од 1.000 новинара остало без посла

Рок за приватизацију медија који су били у власништву државе и локалних самоуправа истекао је 31. октобра. Новог власника добило је 35 од 50 медија за које је Агенција за приватизацију

расписала јавне позиве, а за 23 медија није ни оглашен поступак приватизације па су се они једноставно угасили.

У Србији је током приватизације ових медија без посла остало 1.050 новинара и медијских радника, што је готово половина запослених у овој области обухваћених тим процесом. Према речима Нина Брајовића, генералног секретара Удружења новинара Србије, у медијима обухваћеним приватизацијом било је запослено између 2.200 и 2.300 радника.

Већина запослених у медијима који су остали без посла добили су државне отпремине од 200 евра по години стажа, део њих остварио је право на бесплатне акције, док неки нису добили ништа осим упута на биро рада.

Реално је очекивати да ће и нове газде направити рационализацију и отпустити вишак радника. С тим што тај вишак запослених неће моћи да рачуна на државну отпремину, јер нови власник нема обавезу да им исплаћује за оно што су некада радили. Према Закону о раду, нови газда исплаћује отпремине само за време које новинари и медијски радници раде код њега.

Агенција за приватизацију је 16. октобра склопила 19 уговора о продаји капитала медија. Тако је Радио-телевизију Инђија купила је Данијела Шуша, ЈП „Аполо” Нови Сад „Србија данас” из Београда, а ИПЦ Кула Радован Ковач. Милош Динић купио је ИПЦ Владичин Хан, Ауто-центар Зоки Панчево купио је НИД „Панчевац” Панчево. Недељне новине из Бачке Паланке купио је Милојко Павловић, док је Коста Крчадинац пазарио ЈИП “БЦ Инфор” Бела Црква. Денис Маврић је власник ЈП „Нови Пазар”, „Маџи Медиа” Београд купила је ЈП „Студио Б” Београд. Фирма „Коперникус Цабле Нетњорк” купила је Радио Шид и Радио Рашку, а „МР ЦО” д.о.о.Београд РТВ Стара Пазова.

Радојица Милосављевић власник је чак седам медија. Купио је ЈРПД Радио-телевизија Панчево, ЈП Центар за информисање Нови Кнежевац, ЈП Радио-телевизија Крагујевац, ЈП Радио-телевизије Брус, ЈИП Радио телевизија Цариброд, ЈП Телевизија Пожега и Телевизија Пирот доо.

Почетком овог месеца Агенција за приватизацију потписала је још  пет уговора о продаји медија. Тако је Мирјана Костић из Обреновца постала власница ЈП РТВ Пруга, Лајковац, „Ин техник Шабац” доо из Шапца купио је Јавно предузеће Нови пут, Јагодина, док је Привредно друштво “Агроплод” доо Гложан купило Информативни центар Бачки Петровац. Александар Живановић купио је ЈП Радио-телевизија Шабац, а власник „Гласа Подриња” АД из Шапца постао је „Коперникус Цабле Нетњорк” доо Ниш.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.6147
Најновије вести