Власници имовине у Грчкој у проблемима због "локдауна"

БЕОГРАД: Због забране уласка српским држављанима у Грчку, наши грађани који имају имовину у овој земљи не могу да обиђу своје куће и станове, плате рачуне и порезе, због чега ризикују да буду кажњени.
grcka
Фото: pixabay.com

Како за Танјуг каже Тамара Ранчић, председница Удружења Грчка из прве руке, које пружа правну помоћ Србима у Грчкој, многим власницима је већ искључена струја, на ред је дошла и наплата пореза, а Грци су, тврди, веома ригорозни када се касни са плаћањем пореза.

Не зна се колико тачно некретнина наши грађани имају у Грчкој, али је, према незваничним проценама, реч о висе од 5.000 станова.

"Власници кућа и станова не знају шта се дешава са њиховим некретнинама, да ли се можда неко уселио у њих. Њихова зебња је тим већа што се спорадично може чути да је било чак и пљачки“, указује Ранчић.

Она истиче да туристе и власнике имовине не би требало третирати једнако када је реч о могућности уласка у Грчку.

Наша саговорница сматра да су Грци, самим тим што су дозволили да странци у њиховој земљи могу куповати некретнине, дужни да им дозволе да их несметано користе и управљају њима.

Ранчић наводи да је од јула месеца, када је на снагу ступила забрана уласка нашим држављанима у Грчку, предузела низ корака како би помогла власницима имовине у Грчкој.

Обраћала се грчким министарствима спољних послова, цивилне заштите, Полицији за странце, Генералном секретару за цивилну заститу Грчке, као и нашој Амбасади у Атини, Конзулату у Солуну, те грчкој амбасади у Београду, али без успеха.

Наша држава би, сматра она, преко Амбасаде у Атини или Конзулата у Солуну требало да укаже на овај проблем и да захтева поштовање права наших грађана на коришћење своје имовине у Грчкој.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести