Вучић: Сматрао сам ДА ЈЕ НЕУКУСНО И НЕУМЕСНО да јављам да сам обишао школу Рибникар

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је сматрао да је било неукусно и неумесно да обавести јавност да је посетио ОШ "Владислав Рибникар", додајући да је у ту школу отишао у раним јутарњим сатима, уписао се у књигу жалости и видео место злочина.
r
Фото: Tanjug/video

Вучић је то рекао на ТВ Прва одговарајући на питање зашто није обавестио јавност да је посетио ОШ "Владислав Рибникар".

Не знам зашто бих обавештавао јавност о свему. Ја нисам обавестио јавност да сам данас разговарао са четворицом америчких високих државних функционера. Отишао сам у школу у раним јутарњим сатима, пола седам, мислио сам да нећу да затекнем никога осим директорке. Затекао сам домара, неколико наставника, уписао се у књигу жалости, видео место злочина и био још више ужаснут него у тренутку када сам чуо да се то догодило, рекао је председник.

Вучић је рекао да је "разумео мањину родитеља, као што поштује већину родитеља који су за то да деца иду у школу да се друже, социјализују и разумеју једни друге.

Када улазите у ту шкоку имате двоја врата, па степенике. Он је из доњег ракурса невероватно успео да погоди чувара који је стајао испред седео испред њега. Врло тежак погодак иако је раздаљина не велика, три до четири метра. Са мном су били најбољи специјалци Србије, они су ми рекли - шефе ово поједини од нас не могу да изведу. И онда гледате и не верујете, тамо су седеле две девојчице, нећу да говорим имена, то је раздаљина између девет и 11 метара, то погодити. Гледате сав тај ужас и ја разумем родитеље који не могу после тога да пошаљу децу у школу, рекао је председник.

Морате да покажете поштовање према породицама страдалих и према том одељењу, рекао је председник, додајући да истовремено сви други желе да се настави, или највећи део других жели да се настави.

Све време се борите како то да урадите. Разговарао сам и са родитељима, са мајком мале Софије Негић и са Бојаном и са друге стране разговарао сам и са Игором, Јеленом, Катарином са свима који су дошли из савета родитеља, разговарао сам и са Анђелком и Наташом родитељима мале Ангелине, рекао је председник.

Када је доношена одлука о прекиду школске године председник каже да су слушани сви они.

Све њих и сви су задовољни том одлуком, то је најбоља могућа одлука. Ја бих волео да су људи из владе само мало више времена посветили објашњењу - закључују се оцене до 6. јуна, али они који желе могу да поправљају оцене и даље, они који желе да иду на наставне и ваннаставне активности могу и даље. Али ово је да омогућимо људима који су узнемирени и даље, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је било нетачно и то да је "вршњачко насиље у Рибникару криво".


До сада прикупљено 67.000 цеви и минско-експлозивних средстава

Председник Александар Вучић изјавио је да је до вечерас прикупљено 67.000 прикупљених цеви и минско-експлозивних средстава, плус 2,29 милиона метака различитог калибра.

Од тога је 18.000 минско-експлозивних средстава, рекао је Вучић на ТВ Прва и истакао да прикупљање оружја иде изванредно.

То смо само прикупили за ово време, па смо донели одлуку о запошљавању 156 психолога, дајемо психосоцијлану подршку деци, родитељима и наставницима као што никада нисмо давали. Са Филозофским факултетом радимо на адаптацији програма за предшколско, основно и средње образовање, рекао је Вучић.

Да бисмо промовисали више толеранције, ненасиље и борбу против насиља, рекао је Вучић и најавио да ће то бити завршено до 1. септембра.

И онда идемо у школе са тим, то су мере и то је оно што држава може да уради, нагласио је Вучић.   


То је лаж, никаквог вршњачког насиља над тим малим није било. А зашто смо то морали да причамо? Па не зна се. Зато што ми морамо да нађемо кривца, за све. Замислите то је ужасна оптужба, можете ли да замислите како се осећају родитељи деце која иду у то одељење? Који знају да није било вршњачког насиља јер су њихова деца добра и нормална деца. А замолио сам медије немојте да пишемо, немојте да причамо о убицама, хајде да причамо о доброј деци - како сам то рекао сутрадан три насловне стане о убицама. Ево молим и апелујем још једном, рекао је председник.

Он је рекао да зна свако име свих жртава, са сва три места и из Рибникара, Малог Орашја и из Дубоне, и додао да је данас примио позив из Дубоне.

Не знам какав тим адвоката брани убицу. Само да га не пустимо на слободу. Ми смо тебе Вучићу заклели да убица не сме да изађе на слободу, сад како ја да објашњавам шта су надлежности, али разумем људе. И ви то сагледавате и све слушате, то су дивни људи ја сам се трудио да са њима разговарам рационалан начин. Шта друго могу да урадим, да плачем са њима, после тога ја морам да доносим одлуке, рекао је Вучић.

Председник је рекао да су родитељи деце из Рибникара најодговорнији и најразумнији у свему овоме, а неки други су покушали да се понашају другачије.

Да смо ми направили то бих волео највише - једну колону против насиља, да смо се скупиили сви, да нас је изашло милион на улице и да кажемо - ово више нећемо, хајде да седнемо сви заједно и да доносимо мере. Нажалост то нисмо урадили, нажалост неко је покушао то да искористи за сопствене политичке поене, рекао је председник.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести