Вујовић: Почело чишћење "историјског" отпада у фабрикама широм Србије

БЕОГРАД: Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да је у току акција чишћења опасног индустријског опада, тзв. "историјског" отпада, који је настао 2000-тих година у фабрикама у стечају или у процесу приватизације широм наше земље, као и да је то један од приоритета тог министарства.
Irena Vujovic/Vlada Srbije
Фото: Влада Србије/Ирена Вујовић

Истакла је да је обавеза државе да уклони овај опасни отпад, како би се очувала здрава животна средина.

"Када говоримо о историјском отпаду говоримо о опасним материјама, било да су то хемикалије, отпадна уља, грађевински, дрвени или фармацеитски отпад", навела је Вујовићева у изјави за Танјуг.

Додала је да овај отпад утиче на заштиту животне средине и загађује воду, ваздух и земљу, нарочито уколико је био неправилно складиштен.

На овај отпад, према њеним речима, утицао је временски фактор јер је отпад стајао више од 10 или 15 година у неадекватним амбалажама које су за то време кородирале и попуцале, те доводе до још већег загађења.

"Ми смо одлучили да деламо на основу ''Беле књиге'' која је направљена заједно са лабораторијом и да очистимо све", рекла је Вујовићева и истакла да уклањање зависи од динамике и средстава којима се располаже.

Навела је да је готово очисћена фабрика "Светлост" из Бујановца, "Хинс" у Новом Саду и "Прва Петолетка" из Трстеника, као и да је при крају и чишћење отпада из фабрике "Мајевица" у Бачкој Паланци.

Такође, осврнула се на то да је недавно посетила Трстеник приликом чишћења "Прве Петолетке" и истакла да ће се ускоро уклонити отпад са две локације у оквиру Електроиндустрије Ниш.

Све ове, како каже Вујовић, еколошке бомбе чисте се до нултог стања.

"Многе од наведених локација биле су предмет жалби грађана и свих људи којима је квалитет живота значајно опао услед отпада који се налази у непосредном комшилуку", каже министарка.

Додала је да је сада покренута акција чишћења "историјског" отпада до нултог стања, за разлику од ранијих периода када су се отклањале само одређене врсте отпада.

Вујовићева је објаснила да се чишћење отпада врши уз надзор инспекције која је стално на терену са оператером, чија је дужност да отпад запакује и уклони из фабрика.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести