Вулин: Битка на Паштрику пример војничке снаге и храбрости

БЕОГРАД: Документарно-играни филм "Ратне приче са Паштрика" премијерно ће бити приказан 23. маја у Дому гарде на Топчидеру, а телевизијску премијеру ће имати на првом програму РТС-а 26. маја, на двадесетогодишњицу битке.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/Ministarstvo odbrane, arhiva

То је најављено на данашњој конференцији на којој је министар одбране Александар Вулин рекао да је битка на Паштрику пример војничке снаге, вештине, храбрости и победе.

"Та битка је и део наше заборављене историје, плански и намерно заборављане, која на овај начин постаје део нашег свакодневног живота. Највећи део Србије није чуо ни за планину под тим именом, а камоли за епопеју која се ту одвијала. У војничком смислу, то је бриљантна операција, којом су непријатељу нанети страшни губици и која се водила до последњег дана НАТО агресије", рекао је Вулин, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

То, додао је, није била никаква успутна операција већ магистрални правац НАТО агресије и жеља да се копненом интервенцијом уђе на простор КиМ, а онда иде и даље.

"Да није било победа на Кошарама и Паштрику, ми не бисмо имали кумановски Војно-технички споразум о прекиду непријатељстава, имали бисмо безусловну капитулацију из које не произилази Резолуција 1244, ни преговора, ни наде Србије да може да се бори за КиМ и људе који живе на том простору", истакао је Вулин.

Навео је да је ово наш начин да запишемо историју и не дозволимо да нам било ко други икада више пише историју.

"Данас, 20 година касније на нама је да се овим људима и на овај начин захвалимо и да им, када су већ својим животима и борбом обезбедили место у историји, то место и сачувамо како би могли са поносом да га покажу својој деци", рекао је Вулин.

Министар је истакао да Србија ничим није изазвала НАТО агресију и да не може ни на који начин бити крива.

"Србија се бескрајно поноси сваким својим војником, официром, подофициром и полицајцем који је бранио СРЈ и нашу Србију", додао је он.

Осврнувши се на изјаве НАТО званичника у којима жале за цивилним жртвама у НАТО агресији, Вулин је истакао да жели да верује да су искрени, али да сматра да није довољно то што кажу.

"Жаљење ће бити искрено тек када буду рекли да жале за сваким војником и полицајцем јер нико нема право да их убија у једној сувереној држави, у својој земљи, на свом парчету камена", додао је Вулин.

Он је истакао да после овог филма, после едиције "Ратник", више нико неће имати могућности да каже да се нешто није десило и никада више да се то заборави.

Ауторка филма Слађана Зарић је рекла да је серијал ратних прича покушај да се исприча јуначка прича која се дешавала на граници са Албанијом 1999. године и да тим људима, који су се храбро борили, још једном кажемо хвала.

На конференцији су говорили и учесници битке на Паштрику из тадашње 549. моторизоване бригаде, међу којима је и заставник Горан Николић који је истакао да им је много пута било тешко, нарочито кад се изгуби војник, пријатељ или ратни друг.

"Можда ће неко некада опростити то, али ми морамо да се сећамо и памтимо шта је било тог пролећа 1999. године. Ми тада нисмо гледали која сила напада и која је јачина те војске, ми смо бранили светињу, Србију, до задњег", рекао је он.

"Ратне приче са Паштрика" други је филм у копродукцији РТС-а и Министарства одбране - Војнофилмског центра "Застава филм", који сведочи о херојској борби припадника наше војске у одбрани отаџбине на Паштрику 1999. године, о којима се врло мало зна.

Филм ће у Дому Гарде на Топчидеру бити приказан 23. маја у 20 сати, а на првом програму РТС-а 26. маја, у 21 сат.

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести