Комплимент држави и Војсци је да три брата постану официри

БЕОГРАД: „Тешко је наћи већи комплимент једној војсци, једној држави него да се три рођена брата, три близанца припремају да постану официри, да деле свој живот, љубав према домовини и све оно што живот чини великим и вредним, рекао је министар одбране Александар Вулин који је данас разговарао са тројицом браће, кадетима Војне академије Ђорђем, Николом и Алексом Рацковић.
Министарство одбране Републике Србије: Министар Вулин са официрима и браћом Рацковић
Фото: Министарство одбране Републике Србије: Министар Вулин са официрима и браћом Рацковић

Повод данашњег пријема је успех кадета Ђорђа Рацковића, који је овогодишњи победник пливања за богојављенски крст на Савском језеру. Други до Часног крста допливао је Никола, а обојицу браће из публике је бодрио Алекса.

"Хоћу да захвалим на првом месту њиховој породици, њиховим родитељима што су нам дали овакве момке и да поделим са Србијом понос да док год има овакву младост, док год имамо овакве људе, ми ћемо бити сигурни и слободни", поручио је министар.

Подсетио је да је Војска Србије чувар традиционалних вредности које су наш народ учиниле великим, историјским и вредним понављања, те додао да "када кадети и припадници Војске Србије пливају за Часни крст, они пливају за своју земљу, своју војску и свој народ".

Фото: Министарство одбране Републике Србије: Браћа Ђорђе, Никола и Алекса Рацковић

Кадет Никола Рацковић који је први Часног крста на Савском језеру допливао први, рекао је да су победници сви који су на Богојављење пливали за крст. Ово је, иначе, додао је, први пут да плива за Часни крст, а годинама је пратио манифестацију и слушао искуства брата Николе, коме је ово било друго богојављенско пливање.

И Ђорђе и Никола кажу да у конкуренцији од 57 пливача није било лако допливати први до Часног крста, али да им је значило то што су пливали раме уз раме, као и подршка трећег брата Алексе и родитеља, који су били у публици. Алекса каже и да је био поносан на своју браћу и да га је њихов успех једнако обрадовао као да је његов.

Браћа Рацковић рођена су 1998. године, а за војни позив определили су се још пре него што су уписали Војну гимназију. Сва тројица кажу да су их официрском позиву привукли богата српска историја, љубав према отаџбини и заједничка интересовања за војску, као и то да су их родитељи подржали у тежњи да се професионално остваре као официри Војске Србије.

Тројица браће сада су на трећој години Војне академије, Ђорђе и Никола изабрали су смер артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства, док се Алекса определио за студије на смеру оклопних јединица. Како кажу, врло су задовољни условима студирања на Војној академији и наставом коју похађају.

Није било лако одвојити се од куће са 15 година и отиснути се у један озбиљан свет, кажу браћа Рацковић, али наглашавају да им је то што су у Интернату Војне гимназије били заједно у соби помогло да се осећају као код куће. Кажу и да и данас размењују искуства једни с другима, о настави на модулима које похађају, обуци, доживљајима.

На данашњем пријему, којем су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић и начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, министар Вулин је кадете Ђорђа, Николу и Алексу Рацковић наградио седмодневним боравком са још једном особом у објектима Војне установе „Тара“.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести