Вулин на приказу способности Трећег ракетног дивизиона

ЈАКОВО: Министар одбране Александар Вулин обишао је данас дивизион 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства у касарни "Милан Тепић" у Јакову, где је поручио да нема армије на свету која би се одрекла имена и традиције јединице попут Трећег ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства, који је током НАТО агресије 1999. године успешно бранио нашу земљу.
п
Фото: Министарство одбране Републике Србије

"Неки неразумни људи су га својим политичким одлукама једноставно укинули. Ми смо га вратили. Наређењем врховног команданта поново је успостављен славни Трећи ракетни дивизион за противваздухопловна дејства, који је показао свету да је увек у стању да брани своју земљу", рекао је Вулин, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Вулин је навео да је Трећи ракетни дивизион за противваздухопловна дејства данас опремљен системом Панцир, који истиче, чува небо и земљу.

"Имати Панцир значи бити раме уз раме са најбољим и најсавременијим армијама света", рекао је Вулин и додао да ту јединицу одликује готово стопостотна исправност средстава, мотивисани и обучени људи, који воле свој посао и земљу.

Вулину је уручена плакета са оригиналним делом обореног "невидљивог" авиона Ф-117 А, којег је Трећи ракетни дивизион ПВО оборио 27. марта 1999. године, у знак захвалности за сарадњу и све што је министар учинио на јачању јединице и побољшања положаја њених припадника.

Плакету му је уручио командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Командант Трећег ракетног дивизиона за противваздухопловна дејства потпуковник Момчило Милинков рекао је да су ефекти опремања јединице са артиљеријско-ракетним системом Панцир-С1 вишеструки, да је повећан број циљних канала, што значи да се истовремено може гађати већи број циљева него раније.

Он је нагласио да су за обученост за рад на систему Панцир добијени сертификати, као и да је оспособљеност за рад на том систему успешно доказана на здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем "Садејство 2020", недавној одржаној на Пештеру.

Данас је приказано поседовање ватреног положаја из покрета дела артиљеријско-ракетних средстава за противвадухопловна дејства Панцир-С1, њихово превођење у приправност број 1, рад борбених послуга на командном возилу и борбеним возилима.

Такође, приказан је и претовар ракета са возила за дотур на борбена возила, као и рад техничког одељења у отклањању неисправности на оптоелектронском систему борбеног возила Панцир-С1, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести