Вуњак Новаковић: Имамо велику шансу, само да је искористимо

ЊУЈОРК:Једна од најбољих светских научница која живи у САД, а помаже Влади Србије као креативни амбасадор, Гордана Вуњак Новаковић оценила је да је од изузетног значаја чињеница да се у Србији акценат стваља на развој области ИТ и биотехнологије.
vunjak
Фото: Tanjug

"Пријатно је изненађење да је толико пуно урађено у Србији за ових неколико година да се Влада толико озбиљно ангажује да се будућност заснива на знању и технологијама. Улагање у знање најважнија је ствар која може да се уради", рекла је Вуњак Новаковић новинарима у Њујорку након састанка председнице Владе Србије са члановима организације Serbian Enterpreneurs.

Оценила је да је у Србији успостављен системски приступ, да се ради на знању и улаже у људе, те да "први пут не полазимо од нуле већ од нечега што је већ успостављено и што омогућава инвестиције".

"Те две области које су поменуте као приоритети, ИТ и биотехнологија, мислим да је то најпаметнији избор који је могао да се направи. Мислим да имамо огромну шансу и да треба само да будемо паметни да је искористимо најбоље могуће", рекла је Вуњак Новаковић.

Оценила је и као позитивно то што је нађен начин да се заједнички ангажују људи који живе у Србији, али и они ван ње који имају искуства и знања.

"Ми смо прошли кроз процес оснивања стартапа, мислим да нема разлика овде или у Србији, и зато можемо да помогнемо својој земљи и заједничким снагама знање које смо стекли, применимо у Србији", рекла је Вуњак Новаковић, која је средином јуна добила престизну Европску награду за набољег проналазача.

Вуњак Новаковић помаже тиму председнице Владе Србије у развоју кампуса Био4 за биомедицину, биотехнологију биоинформатику и биодиверзитет.

Алекс Бејкер са видео платрформе anyclip.comм рекао је новинарима да је дошао на скуп на којем је председница Владе Ана Брнабић промовисала Србију као конкуретну дестинацију за улагана, јер је желео да сазна што више о потенцијалима и приликама у Србији.

"Знам да има доста талената, ми имамо доста инжењера у САД и Израелу, али пошто смо брзорастућа компанија веома нас занима да улажемо", рекао је Бејкер.

Он је рекао да је највећи утисак на њега оставила чињеница да се у Србији програмирање учи од петог разреда и то што економија бележи раст.

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести