За иновативне лекове на позитивној листи 5,8 милијарди

БЕОГРАД: Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) ове године се изборио за значајан буџет за улазак иновативних лекова на такозвану позитивну листу, рекао је за Танјуг директор Удружења Иновиа Бојан Тркуља.
tablete pilule
Фото: pixabay.com

Према његовим речима, чак 5,8 милијарди динара опредељено је за ту намену, што би требало да омогући да више десетина најефикаснијих иновативних терапија постане доступно осигураницима.

"Колико је то битно најбоље можемо да видимо ако ситуацију упоредимо са оном коју смо имали у претходној деценији када укупно толико новца није било издвојено за иновативне лекове“, нагласио је доктор Тркуља.

Поднет је захтева да се на позитивну листу стави више од 50 иновативних терапија, због чега је, каже Тркуља, веома важно да се што пре одреде приоритетне области како би стручна тела могла да отпочну процес припреме нове Листе, нагласио је доктор Тркуља.

„У ситуацији када неки од ових лекова за пацијенте представљају разлику између успешне контроле њихове болести и неповољних исхода не смемо изгубити ни једну недељу, ни један дан у напорима да ове терапије постану доступне“, рекао је др Тркуља.

Додао је да су средства за то већ обезбеђена, а цео процес усвајања нове листе захтева неколико месеци, па је неопходно да се процедура покрене што пре.

Доктор Тркуља напомиње да захваљујући иновативним лековима пацијенти живе дуже, квалитетније, остају радно способни, не захтевају додатну негу, али се такође тиме избегавају скупе оперативне процедуре као и додатна комедикација што све заједно има позитиван ефекат на пацијента и његову породицу, али доноси и значајне уштеде здравственом систему.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести