За развијање предузетничког духа школама 10 милиона динара

НОВИ САД: Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписао је уговоре с директорима 29 основних и средњих школа о додели грантова за школске задруге, као подстицај њиховог рада.
ucenici
Фото: У пројекту учествују и ђаци Пољопривредне школе у Футогу, фото: Дневник

Школама је додељено 10 милиона динара за различите пројекте који ће бити реализовани преко школских задруга. Шест милиона динара подељено је за пројекте у 16 основних школа, док је за пројекте 13 средњих школа издвојено четири милиона динара.

По први пут опредељујемо средства за помоћ задругарству у школама, тако да ће школе које су основале задруге моћи да направе мале производне погоне, рекао је министар Шарчевић.

У ђачкој задрузи, како је додао, стичу се одређене вештине, а највећа вредност је васпитање за рад.

Ученици се уче предузетништву од најранијег узраста. Од зарађеног новца помажу сиромашним ђацима, обезбеђују ваучере који се користе у центрима изврсности, поручио је министар.

Он је нагласио да све школе које имају основане задруге, могу да планирају да ће од следеће године добити помоћ од Министарства просвете, науке и технолошког развоја како би купили неопходну опрему и алате који су им потребни за рад задруга.

Међу основним школама које су добиле новац од Министарства је и бечејска „Петефи Шандор“, која ће 400. 000 динара искористити за опремање мини штампарије једним штампачем за мајице и једним за шоље и сличан рекламни материјал.  

Ученичку задругу смо основали ове календарске године и назвали је „Пефи принт” и у њу се укључује све више ученика, каже директорка школе Габријела Потребић Тежер. 

Како додаје, већ су имали веома успешан вашар у оквиру Дечје недеље, на којем су задругари продавали производе, које су сами направили.

За материјал за ове производе родитељи и локални предузетници били су улагачи, а на рачун задруге слило се 49. 000 динара, што је почетни капитал, вели наша саговорница.  

По речима директорке у школи постоји предузетничка секција, чији је циљ да развија предузетнички дух ученика. Ова секција је била и основ за оснивање Задруге, која је већ добила и први посао, да штампа рекламни материјал за једну невладину организацију.


Новац за штампаче и разбоје

Добијена средства школе ће употребити према предложеним пројектима за куповину разбоја за ткање и пратеће опреме, 3Д штампача и рачунара за израду промотивног материјала за школу и ученичку задругу,  машина, опреме и материјала за израду пластеника, малчера за обраду воћњака, сушаре за воће, поврће, биље и гљиве, баштенског алата, стакленика, штанц алата за израду амбалаже (кутија, машина за пресовање отпада, машина за заваривање полипропиленских посуда, машине за шивење веза и платна, репроматеријала за израду накита, сапунске базе, етарских и парфемских уља за израду сапуна, мини електричног шпорета за кување сапунске базе и печење глине, опреме за рад с полимерном глином, клешта за израду накита, апарата за заваривање...


Од 200. 000 динара, колико су добили за ученичку задругу и у Митровачкој гимназији ће купити штампач, а по речима деректорке Мирјане Ђорђевић, план је да штампају рекламни материјал по наруџбини.  

Задругу смо основали крајем прошле године, када смо на једном такмичењу видели да нам се ученици не сналазе у прављењу буџета, каже директорка.

Да је то добар потез и да постоји интересовање ђака за предузетничко размишљање, додала је, говори и чињеница да се чак 80 одсто ученика трећег разреда определило за изборни пакет предмета о економији и бизнису, који је ове године први пут уведен у гимназије.

И у овој школи интересовање за учлањење у задругу све је веће и то не само ђака, него и њихових родитеља и наставника.

Д. Д.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести