За старосну пензију важније године живота од стажа

Нашем листу често се читатељке или читаоци обраћају с питањем да ли им недостататак пензијског стажа – а по правилу је реч о неколико година – доноси умањење пензије. Међутим, по изменама Закона о ПИО, умањење пензије, па самим тим и превремено пензионисање, доносе године живота више него недостатак пензијског стажа.
Penzioneri
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, за одлазак у пуну старосну пензију ове године мушкарцима треба 65 година живота и најмање 15 стажа, а женама 61 година и 6 месеци живота и бар 15 година стажа. То значи да, ако немају испуњен услов година живота, ништа им не значи то што имају више од три деценије стажа. Они без тих година живота не могу у старосну пензију. За превремену старосну ове године жене морају имати 55 година и 8 месеци живота и 37,5 стажа. Та превремена старосна пензија подразумева трајно умањење износа за 0,34 одсто за сваки месец ненавршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију, а то ове године значи 61 годину и 6 месеци живота.

Дакле, треба правити разлику између услова за старосну и превремену старосну пензију. За старосну пензију важније су године живота, док је за превремену старосну пензију, која доноси трајно умањење, важнији пензијски стаж. Ту не би смело да буде непознаница и сви који имају године живота које су услов за старосну пензију до краја ове године, а при том имају најмање 15 година стажа, треба до 30. децембра да поднесу захтев за пензионисање. До тог датума, захтев подносе и они који желе у превремену старосну пензију под условом да испуњавају година пензијског стажа, али и живота.

Већ догодине услови ће бити промењени. Тада ради остаривање права на старосну пензију (за мушкарце се не мењају), жене ће морати да имају 62 године живота и најмање 15 стажа. За остваривање права на превремену старосну пензију, која доноси трајно умањење чека, 2018. услов за жене је 56 година и 4 месеца и 38 година стажа. 

Треба подсетити на то да ће се женама све до 2032. повећавати године живота као услов за старосну пензију да би те године коначан услов био 65 година, али се не мења минимамум од 15 година стажа. С друге стране, за остваривање права на превремену старосну пензију сваке године се повећавају и године живота и године пензијског стажа и то све до 2024, кад ће даме морати да имају 60 година живота и 40 стажа.

Љубинка Малешевић

Smrad
10.10.2017 • 17:49
S posla pravac ma groblje...
Mozda nekad,mo…
10.10.2017 • 21:22
Zakljucak,ovo drustvo ne moze bez zena dok ih izrabljuju do smrti ,da ne bi dali penziju,e ee ne moze zena da ne radi od 20 god. pa sve dok necrkne,toliko o pravima zena i postovanju,
EUR/RSD 117.5848
Најновије вести