Заказане две трансплантације у "Тиршовој" ДВОЈЕ ДЕЦЕ ДОБИЈА НОВИ ЖИВОТ Ево ко су ДОНОРИ

Састављен је тим најбољих стручњака из Лондона који ће 17. и 18. фебруара на Универзитетској дечјој клиници у Београду урадити две трансплантације бубрега од живих донора.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Тим чине хирурзи светског ранга др Никос Кесарис, дечји трансплантациони хирург, др Јоанис Лукопулос, трансплантациони хирург за одрасле, и др Јелена Стојановић, нефролог, и они ће обавити врло захтевне операције које наши стручњаци у Универзитетској дечјој клиници засад нису у могућности да обаве самостално.

Двоје деце, којима ће донори органа бити њихови родитељи, добиће нове органе у својој земљи и неће морати да иду у иностранство.

- Ова сарадња са трансплантационим тимом из Лондона има велики значај, пре свега за пацијенте оболеле од хроничне реналне инсуфицијенције, за њихове родитеље, потом и за наш тим који се бави лечењем и трансплантацијом бубрега код деце. Универзитетска дечја клиника "Тиршова" има дугу традицију у лечењу пацијента са бубрежном инсуфицијенцијом, једини смо центар у региону где се врши дијализа код деце оболеле од бубрежне инсуфицијенције, а прва хемодијализа је урађена 1980. године. Са трансплантацијом бубрега смо започели давне 2001. године и на УДК су до сада трансплантирани органи преко 100 деце - наводи др Синиша Дучић, специјалиста дечје хирургије и ортопедије и в. д. директора Универзитетске дечје клинике Београд, и додаје да су у сарадњи са тимом из Лондона до сада урађене четири трансплантације, а сада су још две у плану.

Трансплантација пре дијализе

Наиме, 18-годишња девојка добиће бубрег свог оца, и то ће бити прва преемптивна трансплантација са живог донора у Србији.

- То значи да се трансплантација бубрега ради пре одласка пацијената на дијализу, што је стандард у свету код деце која имају терминални стадијум бубрежне инсуфицијенције. Циљ ове сарадње и јесте да се деца са бубрежним проблемима идентификују на време, да се адекватно води пацијент, да се донор припреми на време и да се уради трансплантација без одласка на дијализе кад год је то могуће - објашњава др Јелена Стојановић, нефролог и координатор тима из Лондона.

Девојчица ће имати операцију у суботу, док ће дечак (17) у недељу добити бубрег своје мајке. За трансплантацију бубрега код донора ће бити примењена најсавременија лапароскопска метода експлантације бубрега, за коју се сматра да је златни стандард у свету. Ова метода омогућава донорима да се брзо опораве и да у року од свега неколико дана стану на ноге и врате се нормалним животним активностима. С обзиром на то да је реч о родитељима који су донори органа својој деци, сигурно ће им то много значити.

- То је минимално инвазивна процедура. Донор, који је најчешће родитељ, опоравља се значајно брже него када су рађене отворене експлантације. Уз тим из "Тиршове" укључени су уролози за одрасле са ВМА, који се едукују у правцу лапароскопске експлантације. Наравно, укључени су и нефролози за одрасле који врше припрему и праћење донора, тј. родитеља пацијента - истиче др Дучић.

Значај сарадње и едукације

Гостујући стручњаци ће спровести ове захтевне операције у Србији захваљујући наставку успешне сарадње између РФЗО и лондонске болнице "Great Ormond Street Hospital for Children", која је потврђена у децембру 2022. када је Протокол о сарадњи и потписан.

- Оваква сарадња и едукација је и те како значајна за здравство у Србији. Сада, за разлику од ранијих покушаја, постоји врло озбиљан приступ у смислу да се врши едукација целокупног тима, и оног на терену у Србији, и одређених лекара и сестара, чија се едукација делом одржава у Лондону. У Србији су се спорадично радиле трансплантације бубрега деци, али сада, уз подршку РФЗО, Министарства здравља и Медицинског факултета, ради се на томе да Србија добије програм трансплантације, што је заиста веома значајно. Циљ је да тај програм постане један од водећих програма за трансплантацију органа деци у региону - поручује др Јелена Стојановић.

Курир

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести