Запостављени млади спортисти, финансиране „бетон лиге”

Након промене власти у Војводини у Покрајинском секретаријату за спорт и омладину пронађене су на стотине предмета где нема ваљаног правдања

о наменском трошењу новца  пореских обвезника, каже у разговору за “Дневник” нови ресорни покрајински секретар Владимир Батез. Он наводи да су стога послали свим спортским организацијама, које нису доставиле правдања о трошењу буyетских средстава, последње упозорење пред утужење.

– Уколико не добијемо ваљана правдања о утрошку буџетских средстава, Секретаријат ће покренути процес повраћаја средстава у буџет АП Војводине кроз тужбе. Напомињем да је Законом о спорту дефинисано да све спортске организације, за које се утврди да нису наменски користиле буџетска средства, неће бити финансиране наредне две године ни са једног нивоа власти. И, наравно, морају да врате новац– истиче Батез.

Који су приоритети вашег секретаријата до краја године?

– Успостављамо јасан систем контроле утрошка буyетских средстава, што  до данас није био случај,  Наишли смо на стотине предмета за које се не зна ни ко их дужи ни ко их контролише, нити имају ваљано правдање о наменском трошењу новца. Предложили смо и нову систематизацију радних места у Секретријату, коју је Покрајинска влада усвојила и којом је смањен број сектора, а самим тим и помоћника секретара. Такође, уведен је сектор који ће се бавити развојем спортске инфраструктуре у Војводини.
Колико је то важно, говори и чињеница да је спортска инфраструктура била централна тема на нашим састанцима које смо имали са представницима свих јединица локаланих самоуправа који су имали прилику да нам предоче своје проблеме у функцонисању спорта у њиховим општинама и градовима. Један од приоритета биће и примена Закона о спорту и других докумената који у први план стављају развој спорта деце и омладине, врхунског спорта и рекреативног спорта, као и доследна примена Националне стратегије за младе и Акционог плана политике за младе.

Да ли сте имали предлог да се ребалансом буyета обезбеде додатна средства за Секретаријат до краја године, или ћете имати довољно новца да завршите планиране послове?

– Без ребаланса не бисмо имали довољно средстава, јер нам је предходно руководство оставило празну касу, а да није исплатило ни награде најуспешнијим младим спортистима, али је зато исплаћивало новац клубовима који играју у „бетон лигама“! На срећу, председник Покрајинске владе Игор Мировић има пуно разумевање за проблеме спорта и омладине, па је уз његову подршку већ исплаћен први квартал свим младим таленатима који су добили награду, а нису били исплаћени. За њих 50 најуспешнијих, као и свим осталим заслужним спортистима, биће обезбеђена средства, како би се целокупна дуговања у будућности уредно исплатила, а ова година завршила без икаквих „репова“.

Колико се, уопште, у Војводини улаже у спорт?

– Укупна планирана средства у буyету за област спорта и омладине за ову годину су нешто више од 226 милиона динара. Колика ће она бити убудуће, зависи од много елемената. Тренутно радимо на Програму развоја спорта у АП Војводини до 2018. За израду овог веома важног документа, који ће бити донет до краја године, формирамо радну групу, а у његовој изради учествоваће сви: надлежни секретаријати, факултети из области спорта, грански савези, који су од интереса за АПВ и други експерти за област спорта... Паралено, радићемо и на едукацији представника гранских спортских савеза да израде своје програме, као и са јединицама локалних самоуправа које до сада нису изадиле овај документ.

После 25 година у Сомбору је маја 2014. обновљена Спортска олимпјада школске омладине Војводине. Каква ће бити судбина  чувеног СОШОВ-а?

– О томе ћемо разговарати током припреме буyета за наредну годину и израде поменутог Програма развоја спорта у Војводини до 2018. Све акције и у области школског спорта биће усаглашене са организацијама које функционишу на републичком нивоу, јер сматрам да само јединствен и конзистентан систем спорта у нашој земљи може дати праве резултате. Пројекат СОШОВ је, иначе, део Акционог плана за примену Стратегије развоја школског спорта у Војводини. Проблем је, међутим, што су сви остали циљеви и активности из тог документа у претходном периоди били потпуно запостављени, али ће се и то у наредном периоду променити.

Према истраживањима, деца која се баве спортом имају боље оцене, боље се понашају и имају боље радне навике. Да ли и на који начин може Ваш секретаријат да утиче на то да се деца више баве спортом?

– Први приоритет Национале стратегије, а биће и наш приоритет у изради покрајинског програма, јесте развој и унапређење спорта деце и омладине. Оно што је најважније јесте прво створити услове да сва деца имају где да се баве спортом, а онда да сви заједно радимо на подизању свести о значају физичког вежбања како код деце, тако и родитеља. Зато је веома важно да се посебна пажња посвети квалитету обавезне наставе физичког васпитања које мора, као што је одувек било, да буде база за регрутовање будућих врхунских спортиста.

Какви су уопште данас услови за физичко васпитање у војвођанским школама?

– Много њих, нажалост, нема сале за физичко васпитање или су те сале недовољно опремљене да би се настава одвијала у пуном капацитету. То се посебно односи на наставу за ученике од првог до четвртог разреда основне школе. Зато и наш секретаријат и ја лично имамо намеру да се најозбиљније бавимо унапређењем спортске инфраструктруре. Зато је и формиран сектор чији је то искључиви посао.

Ержебет Марјанов
 

Сачекајмо да се Игре заврше

После не баш добре прве седмице на Олимпијским играма у Рију, надамо се да ће наредни дани донети срећу и мало више победа. Да ли смо можда очекивали сувише од наших спортиста?

– И сам сам био олимпијац и освајач олимпијске медаље. Могу да кажем да су Олимпијске игре заиста јединствено такмичење где сви спортисти дају 300 одсто својих могућности и мотивација је на највишем нивоу. То значи да нема ни лоших ни лаких противника и све је могуће. Наши спортисти се у Рију боре свим срцем , а ми, такође свим срцем, морамо да будемо уз њих до краја. Сачекајмо да се Игре заврше, па ћемо онда темељно анализирати учинак у Рију.
 

EUR/RSD 117.3612
Најновије вести