Завршна реч за Недића 11. јула, па одлука о рехабилитацији

БЕОГРАД: Виши суд у Београду заказао је за 11. јул завршну реч у поступку по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића, пошто је данас испитивањем последњег сведока окончано извођење доказа.
milan_nedic
Фото: Youtube Printscreen

Завршну реч даће пуномоћник предлагача рехабилитације адвокат Зоран Живановић, а након тога суд ће заказати рочиште за објављивање своје одлуке.

Доказни поступак окончан је саслушањем историчара Александра Стојановића, а након тога суд је одбио низ доказних предлога предлагача рехабилитације и заказао завршницу реч.

Поступак за рехабилитацију Недића инициран 2008. године, али је расправа пред судским већем, којој присуствује и јавност почела у децембру 2015. године.

Суд је током поступка саслушао десетак сведока и историчара.

Иако није испитано много сведока, поступак је у више наврата био укочен по пар месеци због прибављања одређене документације од служби безбедности и расправе о њима, као и због захтева јеврејских општина да се умешају у поступак и оспоравају враћање грађанских права Недићу.

Суд међутим право мешања није дозволио, а ту одлуку је потврдио и Апелацион суд, будцухи да је ово "једностраначки поступак" који се води по правилима ванпарничног поступка и нема "друге стране".

Недићеви потомци затражили су захтевом за рехабилитацију од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

EUR/RSD 117.9266
Најновије вести