Зиђин: Неодговорно понашање активиста НВО на Старици

МАЈДАНПЕК: Зиђин врши превентивно минирање на планини Старица у циљу санације терена, јер постоји бојазан да би услед расцепа стене, дужине више од стотину метара, део планинског врха могао да се обруши на рудник и на град Мајданпек, саопштила је данас компанија Србија Зиђин Копер.
zidjin

Зиђин наводи да готово свакодневно група грађана окупљена око неких невладиних организација организује протесте, као и да се активсти тих организација неодговорно понашају, с обзиром да угрожавају и себе и безбедност радника.

Како је наведено, тако је и било овог викенда, када је 13 особа без икаквих мера заштите упало у реон рудника, угрожавајући своју и безбедност људи запослених на терену планине Старица.

По опомени обезбеђења, одбили су да се удаље са терена, на коме било чије присуство у неконтролисаним условима није дозвољено, а неки су чак остали да леже или седе на коловозу. Запослени у обезбеђењу позвали су полицију, која је потом наложила да се уклоне и напусте територију на којој се врше радови.

"Иако су увек окупљени у мањем броју, овим упадима грађани који изражавају своје незадовољство и забринутост, заправо угрожавају своје и животе људи запослених у компанији Србија Зиђин Копер или у компанијама подизвођача који одговорно раде свој посао", каже се у саопштењу.

Компанија Србија Зиђин Копер са жаљењем констатује да оваквим чином грађани не само да не штите природу и друге људе, већ својом бахатошћу и незнањем угрожавају себе и животе својих суграђана запослених на пословима санације.

"Компанија ће наставити да предузима мере минирања како би се спречило урушавање опасне стене на планини Старица, у складу са планом који је одобрила Влада Србије. Након отклањања безбедносних ризика, планирано је да се изврше и радови рекултивисања терена и озелењавања, као што компанија увек и чини", изјавио је директор Рудника бакра Мајданпек Бранислав Томић.

Зиђин истиче да се минирање врши на основу процене стручњака да постоји потенцијални проблем.

Представници компаније истичу да је и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић претходно потврдила да је минирање изнад насеља у Мајданпеку део санације стене коју је наложила инспекција, јер је била угрожена безбедност грађана, с обзиром на то да је постојала могућност одрона, те да компанија то ради у интересу безбедности грађана и запослених.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести