Антић: До краја године 250 мегавата из обновљивих извора енергије

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је данас да Србија постаје земља коришћења обновљиве енергије која је у протеклим годинама пустила у рад више од 100 мегавата из обновљивих извора, а да се до краја године очекује 250 мегавата на мрежи из тих извора.
antic, tanjug video
Фото: Александар Антић, фото: Танјуг (Видео)

Према његовим речима, у плану је да се током 2019. пусти у рад још 200 до 250 мегавата из обновљивих извора, а да је циљ да до 2020. Србија користи обновљиву енергију у износу од 27 одсто.

"Србија је питања одрживог развоја и енергетске ефикасности ставила на прво место. То је део наше одговорности и због нас и због генерација које долазе да им оставимо здраву воду, ваздух, земљиште и храну, како би они имали нормалан живот", рекао је Антић на конференцији "Жене у одрживој енергетици - лидерство за промену".

Већина људи за обновљиве изворе енергије каже да су алтернативни, поручује Антић, и додао да он са тим није сагласан, јер, каже, обновљиви извори енергије немају алтернативу.

Истиче да је Закон о енергетици много измењен како би Србија имала квалитетне пројекте одрживог равоја и наводи да ће 10 топлана у нашој земљи прећи на коришћење биомасе, да постоје ветропаркови, да се користи и соларна енергија.

Оценио је да наш енергетски сектор напредује у правцу одрживог развоја.

"Једног дана Срби ће се пробудити и у Србији ће се тада користити само обновљиви извори енергије. Не знам када ће тај дан бити, нисам визионар, али сам сигуран да ће бити", подвукао је Антић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести