Антић: Поскупљење струје није у плану

– Енергетика је најзначајнији ресурс који Србија поседује и без сумње је наша земља у енергетском смислу најзначајнија у региону – казао је, отварајућу на Новосадском сајму

Регионалну конференцију „Енергетске перспективе и изазови”, која је одржана у оквиру Међународних дана енергетике и инвестиција, министар рударства и енрегетике Александар Антић. – Енергетика не познаје границе, а циљ је обезбедити сигурно, безбедно и ефикасно снадбевање енергентима, уз фер цене и без монопола. Енергетика је замајац развоја целог друштва и нема развоја привреде Србије без великих енергетских инвестција. Улагањем у ту област подстичу се и све друге, а то доприноси повећању запошљавања.

Министар Антић је рекао да у овом тренутку не треба очекивати поскупљење струје те да не постоји било какав план нити обавеза да се то деси. Како је додао, цену струје у Србији одређује Агенција за енергетику на основу оправданих трошкова ЕПС-а и кретања тржишне цене, то питање ће се уређивати у оквиру нашег система, а представницима Међународног монетарног фонда и Светске банке речено је да у овом тренутку не постоји потреба да за повећањем цене струје, а по звршетку другог квартала биће направљена анализа и видеће се шта ће се дешавати.

По његовим речима, усаглашавање домаћих закона са закондоавством Европске уније је у току, а законодавни оквир је важан за обезбеђење одрживог развоја.

– Настављамо имплементацију европских закона, одговорно посматрамо будућност трошења фосилног горива, али преузимамо и обавезе у области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, емисије загађујућих материја јер је заштита животне седине веома важна. Веома брзо очекује се усвајање подзаконских аката, што ће омогућити реализацију пројеката за енергију ветра и почетак изградње ветропракова снаге веће од 100 мегавата. Ветропракови снаге 500 мегавата биће изграђени у Војводини, и то је изузетно значајно за целу земљу јер је то један од кључних елемената који ће обезбедити повећање удела обновљиве енергије, а већ сад једно такво посторојење снаге 9,9 мегавата постоји у Кули. Уз то, у току је и изградња постројења „Костолац Б-3”, што је после више од три деценије прво улагање у нови енергетски обејкат у Србији – рекао је Антић.

Министар енергетике указао је на то да су 2015. година сва енергетска предузећа пословала позитивно, а да су ЕПС и ЈП „Србијагас” направили значајан корак у организационом реструктурирању и финансијској консолидацији.

Д. Млађеновић

 

Србија много урадила

– Србија је на путу ка ЕУ већ много урадила, у току је усаглашавање законодавства с европским законима у и на том путу подршка ЕУ неће изостати – рекао је шеф Економског одељења Делегације ЕУ у Србији Фрик Јанмат. – У области енргетике је потребно повећати потрошњу зелене енергије, подстаћи енергетску ефикаснсост, повећати конкуренцију на тржишту и тиме дати подстицај одрживом развоју.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести