Атанацковићева: Стартовао Регистар стамбених заједница

БЕОГРАД: Регистар стамбених заједница стартовао је данас када је пуштена у рад нова апликација за електонску регистрацију стамбених заједница по једношалтерском систему и то шест месеци пре законског рока, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Zgrada/Tanjug
Фото: Tanjug

“Поред регистације професионалних управника, шест месеци пре законског рока, исто тако смо омогућили да отпочне са радом и Регистар стамбених заједница”, рекла је помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Јованка Атанацковић.

Она објашњава да је тиме успостављен једнообразни систем регистрације у целој Србији, будући да је до сада свака општина тразила од станара различиту документацију да би њихову зграду уписала у евиденцију.

“Објавили смо посебан правилник о регистрацији стамбених заједница и потребној документацији чиме смо обезбедили једнообразно поступање свих јединица локалних самоуправа. Такође, у претходних месец дана, заједно са Сталном конференцијом градова и општина, обучавали смо запослене у локалним самоуправама, који ће радити овај посао, односно који ће помоћу апликације регистровати стамбене заједнице”, рекла је Атанацковићева.

Обуке је прошло 330 особе, које ће радити регистрацију за 135 општина, а 29 општина се није одазвало обуци, мада би, додаје она, на основу детаљног упутства за регистрацију, могли и сами да испробају апликацију.

Са СКГО је разговарано да се, ако буде потребе, у БГ-у организује још један термин обуке за те општине.

Атанацковићева наводи да општине које нису присуствовале обукама, махом нису наводиле разлоге за то.

Према њеним речима, у наредном периоду, поред повезивања са Републичким заводом за статистику које је завршено, предстоји повезивање и са Пореском управом ради добијања ПИБ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести