Акције Алибабе порасле 6,0% у Њујорку након казне у Кини

ЊУЈОРК: Акције кинеског технолошког дива Алибабе порасле су за 6,0 посто на трговању у САД пре званичног отварања Вол Стрита, након што су кинески регулатори изрекли компанији новчану казну од 18,23 милијарде јуана (2,8 милијарди долара) као резултат антимонополске истраге.
alibaba
Фото: Youtube Printscreen

Алибабине акције које котирају на берзи у Хонг Конгу завршиле су данашње трговање на том тржишту с добитком од 6,5 процената, преноси ЦНБЦ.

Кинески регулатори су у децембру покренули антимонополску истрагу против Алибабе, с фокусом на праксу којом су трговци били условљавани да своје производе нуде само на једној од постојеће две платформе за е-трговину у земљи, а не на обе.

Кинеска државна управа за тржишну регулативу (САМР) саопштила је у суботу да ова пракса гуши конкуренцију на кинеском малопродајном тржишту те да „нарушава пословање трговаца на платформама за е-трговину и легитимна права и интересе потрошача“.

Генерални директор Алибабе Данијел Џанг изјавио је да не очекује материјални утицај на компанију од промене аранжмана о ексклузивности.

Додао је такође да ће Алибаба увести нове мере како би смањио баријере и трошкове предузећа и трговаца за улазак на њихову продајну платформу. Компанија поред тога планира да настави ширење на мање кинеске градове и рурална подручја, навео је Џанг.

Кинеске технолошке фирме, углавном ослобођење разних оптерећења, израсле су у гиганте, а Пекинг је све више забрињава снага тих компанија, додаје америчка тв станица.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести