Америчко-ирански преговори заустављају раст цена нафте?

ЊУЈОРК: Нови сигнали о томе да се приводе крају преговори између америчких и иранских званичника о оживљавању споразума којим се ограничава развој нуклеарног оружја у Ирану, могли би да зауставе цена нафте које су у петак достигле вишегодишње максимуме, кажу трговци.
nafta
Фото: pixabay.com

Ако Сједињене Државе укину санкције Ирану, то би допринело повећању испорука и већој понуди нафте на глобалном тржишту.

Европска нафта Брент је појефтинила за пет центи или за 0,1 посто, на 93,22 долара за барел на ноћашњем трговању у Азији у 3.12 часова по средњоевропском времену, преноси Ројтерс.

Нафта Брент, која се сматра референцом за цене не глобалном тржишту "црног злата", закључена је у петак на нивоу на 93,27 долара по барелу, након што је током трговања достигла највиши ниво од октобра 2014. од 93,70 долара.

Цена америчке нафте WТИ је ослабила данас за 63 цента на 91,68 долара за барел.

САД су у петак обновиле одлуку о ублажавању санкција омогућивши наставак међународне нуклеарне сарадње с Ираном на пројектима осмишљеним да спрече коришћење иранских нуклеарних погона за развој оружја.

Један високи званижник Стејт департмента рекао је у петак да ублажавање санкција треба да омогући техничке разговоре о оживљавању нуклеарног споразума, али да то не значи да су Сједињене Државе на ивици постизања споразума о његовој обнови.

Говорећи под условом анонимности, један европски званичник је изјавио да ће се највиши изасланици две стране у преговорима - који су индиректни јер је Иран до сада одбијао да седне за сто са америчким дипломатама - вероватно састати у уторак у Бечу.

„Амерички председник (Џо) Бајден и даље жели да преговарамо у Бечу... То је знак нашег уверења да споразум није мртав, да морамо да га оживимо јер је то у нашем интересу“, рекао је у недељу увече Роб Мали, амерички изасланик за Иран, гостујући у једној телевизијској емисији.

С друге стране, ирански министар спољних послова је у суботу оценио да потез САД о ублажавању санкција Техерану није довољан и да Вашингтон треба да пружи гаранције за оживљавање нуклеарног споразума из 2015. склопљеног са великим западним силама.

Израелски премијер Нафтали Бенет изјавио је јуче да је разговарао са Бајденом о модалитетима да се заустави ирански нуклеарни програм.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести