Азијске берзе наставиле опрезан раст, долар пао

СИНГАПУР/ВАШИНГТОН: Акције на већини азијских тржишта наставиле су опоравак други дан узастопно, а ојачале су и валуте земаља у успону, које се сматрају ризичним за улагање, јер инвеститоре охрабрују сигнали да се криза коронавируса у НЈујорку можда смирује а у Европи повлачи.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Данашњи раст акција имао је мањи замах него у понедељак, али је био забележен широм региона, упркос томе што се број случајева заразе вирусом Kовид-19 глобално и даље повећава а економски пад добија размере какве нису виђене генерацијама.

Сједињене Државе се припремају за најтежу недељу у бици против пандемије која је у тој земљи однела до сада више од 10.000 живота, а преко Атлантика је британски премијер Борис Џонсон смештен у болницу и налази се на интензивној нези пошто су му се симптоми обољења Цовид-19 погоршали.

Индекс јапанске берзе Никеи порастао је за 2,0 процента неутралишући већину губитака из прошле недеље, након што је премијер Шинзо Абе најавио огроман пакет економских стимулација “тежак” 991 милијарду долара, што је једнако износу од 20 посто бруто домаћег производа, преноси Ројтерс.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, изгубио је део добитака стечених на јутарњем трговању, али је ипак закључен у плусу од скоро 1,0 одсто.

Акције на тржишту фјучерса у Сједињеним Државама склизнуле су јутрос за 0,2 процента након што су у понедељак скочиле на Вол Стриту за 7,0 одсто.

Берзе у Сеулу, Шангају и Хонг Конгу су на отварању трговања биле у успону, али су током дана добици смањени. Аустралијски индекс АСX 200 склизнуо је у “црвено”.

На валутним тржиштима, активност је била пригушена услед бојазни да би прерано укидање ванредног стања могло да доведе до новог таласа заразе као и због опреза у вези са падом БДП-а у земљама широм света.

Амерички долар, који је недељама јачао, склизнуо је према већини главних светских валута.

Аустралијски долар ојачао према америчком ривалу за 0,5 одсто, достигавши ниво од 0,6122 америчких долара, што предсатвља његов једнонедељни максимум.

Новозеландски доллар је такође порастао за 0,6 процената на 0,5958 америчких долара, док је јен, традиционално сигурно уточиште за инвестирање у кризним временима, забележио добитак од 0,4 посто према америчком долару, закључивши трговање на 108,75 јена за долар.

Цене нафте су се стабилизовале услед наде да ће највећи светски произвођачи постиће договор о смањењу производње на видео конференцији најављеној за 9. април.

Северноморска нафта “брент” поскупела је за 66 центи или за 2,0 посто, на 33,71 долара за барел, након што је у понедељак пала за више од 3,0 процента. Америчка WТI нафта је ојачала за 83 цента, на 26,91 долара по барелу.

Цена злата је благо ослабила, за 0,2 одст, на 1.657,31 долара по унци.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести