Биће посла за 500 радника у Кули

У општини Кула би до краја 2018. године требало да се отвори 500 нових радних места, што би значајно смањило стопу незапослености у овој општини.
Kula_16_SUS
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

До краја ове године, наиме, требало би да са радом почну два погона у новој Индустријској зони у Кули, „Фиорано 2“, који припада групи „Калцедонија Италија” и производити доњи веш, запослиће 300 радника, те Еуроин, фабрика обуће у којој ће посао наћи 160 радника.

Погон „Фиорано 2” је већ „под кровом”, а напредује и изградња „Еуроина”, каже за Танјуг председник Скупштине општине Кула Велибор Милојичић. Он напомиње да је са радом у новим халама већ почела компанија „Севенплант”, која се бави производњом садница воћа, и које послује у саставу холандске компаније „Вербек”. У њој је посао добило педесатак људи, уз помоћ субвенција Развојне агенције Војводине.

Са радом у новим халама већ почела компанија „Севенплант”

Све три компаније су, напомиње Милојичић, купиле парцеле у новој индустријској зони у Кулиа која обухвата 20 хектара у потпуности инфраструктурно опремљена, продате су још три будућим инвеститорима.

„У понуди имамо још 13 хектара потпуно опремљеног земљишта у индустријској зони, постоје заинтересовани инвеститори и ми се надамо да ћемо наставити са продајом плацева у тој зони, што ће нам даље донети и велики број нових радних места”, уверен је Милојичић, који напомиње да су нове инвестиције једина шанса за смањење незапослености у овој општини.

Он напомиње да у фабрици „Фиорано” у Сомбору од пре неколико месеци већ раде на обуци будућих радника, пре свега шивача, механичара, организатора производње и водитеља линија, за нову производну јединицу у Кули, те да ће радници на обуци организованим превозом долазити у Сомбор све до отварања новог погона.

У овој компанији је истовремено  Танјугу потврђено да постоји могућност отварања и већег броја радних места од најављених 300. Наиме, уколико се ова инвестиција у Кули покаже исплативом, у „Фјорану” кажу да би била уведена и друге смене у производњи, а самим тим и дуплиран број радних места. Иначе Кула , са око 40. 000 становника, тренутно, према званичним подацима Националне службе за запошљавање, има преко 4.000 незапослених и већ трећу деценију заредом једна од најнеразвијенијих општина Бачке.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести