Цена брента прешла 70 долара по барелу

ЊУЈОРК/ЛОНДОН: Цене нафте су порасле данас за више од 2,0 одсто, при чему је "брент" премашио износ од 70 долара по барелу, након што је председник САД-а Доналд Трамп запретио да ће увести санкције Ираку ако амерички војници буду силом натерани да напусте ту земљу.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Фјучерси северноморске нафте "брент" су на ноћашњем трговању скочили на 70,27 долара за барел, што је раст од 1,67 долара или 2,4 процента у односу на петак, извештава Ројтерс.

Америчка "лака" нафта ВТИ трговала се за 64,39 долара по барелу, односно за 1,34 долара или 2,1 одсто више него у петак. Током трговинске сесије, ВТИ нафта је на моменат дотакла ниво од 64,44 долара, највиши од априла прошле године.

Цене "црног злата" су тако увећале добитке забележен у петак, када су узлетеле за више од 3,0 процента, након што је у америчком ваздушном нападу на аеродром у Ираку убијен ирански војни командант Касема Сулејмани.

То убиство је појачало страховања од ширег сукоба на Блиском Истоку који би могао да поремети снабдевање нафтом из региона чији удео у укупној светској производњи нафте износи готово 50 процената.

Аналитичари предвиђају да ће се цене нафте у 2020. години кретати од 65 до 75 долара за барел, због растућих ризика за нафтну инфраструктуру на Блиском истоку.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести