Цена родијума узлетела 32 одсто, пет пута виша од злата

ЊУЈОРК: Цена изузетно ретког метала сребрнасте боје родијума наставила је вишегодишњи раст, узлетевши од почетка јануара до сада за 32 процента на највиши ниво од 2008. године.
r
Фото: Youtube Printscreen

Цена родијума је у петак износила 8.000 долара по унци, према подацима хемијске индустрије "Џонсон Матеј". Неки робни аналитичари и трговци кажу да би могла да достигне рекордних 10.000 долара, што је највиша кота забележена 2008. године.

Овај племенити метал, који се углавном користи за аутомобилске катализаторе, поскупео је у протеклих годину дана 225 посто, а у последње четири године цена му је увећана 12 пута услед растуће тражње аутомобилског сектора, чиме је надмашио све друге главне сировине.

Родијум је подложан лудој флуктуацији, изјавио је за "Блумберг" Антон Берлин, шеф за анализе и развоја тржишта у руској компанији Норилск Никл.

Ово руско предузеће ископава из рудника око 10 одсто укупног родијума у свету.

Пооштрени стандарди о емисиј штетних гасова из аутомобила такође су били окидац раста цена родијума.

Главни покретач цена од почетка јануара била је физичка тражња из Азије, која би могла да буде повезана и са аутомобилском индустријом. Куповине су изазвале још више куповина и на једном неуређеном тржишту ефекат је био огроман, с кретањем цене које се види можда само једном у сваких 10 година, изјавио је Андреас Данијел, трговац у рафинерији "Хереус Холдинг", преноси Раша тудеј.

Много је теже инвестирати у родијум него у друге племените метале јер се њиме не тргује на берзи. Сматра се да би тржиште родијума било веома ограничено, па се већина уговора склапа директно између добављача и индустријских корисника.

Родијум се вади као нуспроизвод у рудницима платине и никла и представља најдрагоценији метал, јер једна тона земљине коре садржи тек око 0,001 грама тог метала. Има високу тачку топљења и невероватну способност отпорности на корозију.

Највећи произвођачи родијума су Јужна Африка, Русија и Канада.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести