Цене акција на низбрдици, долар расте

СИДНЕЈ: Акције на азијским берзама пале су данас на двонедељни минимум, а долар се попео на највиши ниво у последња четири месеца, јер је обнављање корона мера затварања у Европи и потенцијално повећање пореза у САД подрило апетит инвеститора за ризиком, због чега су се окренули улагању у сигурну имовину.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Амерички и европски фјучерси су ослабили на азијском трговању у поподневним сатима по локалном времену.

Индекс америчких Е-мини фјучерса С&П 500 склизнуо је за 0,1 посто, лондонски ФТСЕ индекс фјучерса је пао за 0,65 процената, док је термински индекс Еуростокс 50 изгубио 0,6 одсто вредности, преноси Ројтерс.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, потонуо је данас за 1,3 процента, на само 674,18 поена, након што је у уторак ославио за 0,9 посто.

Јапански Никеи је посрнуо за 2,0 одсто, а јужнокорејски КОСПИ за 0,4 процента. Кинеске акције су други дан заредом у минусу, при чему је индекс најликвиднијих акција ЦСИ300 пао за 1,65 посто. Хонгкошки Ханг Сенг се стропоштао за 2,2 процента.

На Вол Стриту је такође током ноћи забележен негативан тренд. Индустријски индекс Дау Џонс се спустио за 0,94 одсто, С&П 500 за 0,76, а Насдак Композит за 1,12 посто.

Паду расположења инвеститора на тржиштима капитала допринело је продужавање локдауна у Немачкој до 18. априла, али и изјава америчке министарке финансија Џенет Јелен у Конгресу да је економија САД и даље у ризику.

На валутним берзама, доларски индекс, који мери вредност америчке према корпи ривалских валута, приближио се четворомесечном максимуму од 92,506 поена.

Истовремено, евро је према долару заронио на најнижи ниво у последња четири месеца и трговао се испод 1,18355 долара. Након што је Немачка објавила да продужава локдаун, јединствена валута еврозоне је пала на само 1,18360 долара.

Јапански јен као сигурно инвестиционо уточиште је порастао према већини валута.

Заокрет тржишних актера ка улагању у сигурну имовину погодио је и робне берзе, мада се нафта јутрос незнатно опоравила јер су се трговци цењкали тражећи више цене.

Добици су, међутим, били ограничени управо због обновљеног затварања Европе, али и због раста америчких залиха нафте и страха од поплаве понуде.

Фјучерси нафте Брент порасли су за 22 цента на 61,01 долара за барел, након јучерашњег пада од 5,9 посто на најнижи ниво од 60,50 долара. Цена фјучерса америчке WТИ нафте је ојачала за 17 центи на 57,93 долара, док је у уторак забележила губитак од 6,2 процента.

Цена злата је порасла на 1.729,3 долара за унцу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести