Цене житу падају, соја се увози

На организованом робноберзанском тржишту настављају се негативни ценовни трендови другу недељу за редом.
Žito Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

На Новосадској Продуктној берзи пад цена је праћен значајним смањењем количина прометоване робе. Светске цене су и овог пута значајно утицале на домаће тржиште које је резултирало немогућношћу извоза домаће робе.

Неконкурентне домаће цене резултирале су и увозом соје зрна из околних земаља. Укупан промет за ову недељу је износио 550 тона робе, чија је финансијска вредност износила 10.414.500,00 динара. У односу на претходну седмицу количински обим промета је мањи за 59,26 одсто , док је финансијска вредност прометоване робе нижа за 61,50 посто..

Цена кукуруза другу недељу за редом наставља да пада. Ниже цене на светским тржиштима и неповољни курсеви резултирали су неконкурентношћу наше робе на страним тржиштима, што је проузроковало пад тражње за домаћом робом, а самим тим и пад цена. Пондерисана цена жутог зрна износила је 17,37 динара по килограму без ПДВ-а (19,10 динара килограм са ПДВ-ом), што представља ценовни пад од 0,19%  у односу на претходну недељу.

Пшеница ове недеље бележи одсуство трговања са робноберзанског тржишта. Понуде пшенице које су се нашле на тржишту нису проналазиле своје купце по прошлонедељним ценама.

Као и пшеница, соја зрно ове недеље бележи одсуство трговања на Новосадској продуктној берзи. Понуде соје зрна по ценама од 50,00 динара килограм без ПДВ-а нису проналазиле своје купце. Високе цене соје резултирале су увозом соје зрна из околних земаља што ће оборити цену на домаћем тржишту.

Е.Дн.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести