Да ли финансијски играчи са запада напуштају источна тржишта?

НОВИ САД: Банкарски сектор у Србији очекује промене. Теленор банка је продата, држава ових дана на продају нуди Јубмес банку, а спекулише се и да се Сосијете женерал банка повлачи не само из Србије већ из целог региона.
novac troskovi
Фото: pixabay.com

Пре петнаестак година банке су хрлиле да дођу у Србију. Камате су биле високе, клијенти уредно сервисирали преузете обавезе, па је и зарада била добра. Пре десет година у банкама у Србији било  је 28.000  запослених, а данас плату прима 22.000 службеника и менаyера. 

Повлачење Сосијете женерал банке из Србије било би прилично изненађење јер је на ово тржиште дошла још  1977. године, а у Србији  су пословали и током кризних деведесетих година прошлог века. Лане су најавили  повлачење из Црне Горе. Сада се на основу вести, које су се појавиле на  једном од финансијских сајтова у Бугарској, спремају да напусте не само Србију и Црну Гору, већ и Македонију, Бугарску и Молдавију. У ПР служби Сосијете женерал банке у Београду су за “Дневник” рекли да они гласине не коментаришу и то је једино што имају да кажу.

За десет година број запослених у банкарском сектору смањио се за 6.000

Није згорег подсетити да је Сосијете женерал банка купила портфолио везан за становништво када се пре неколико година КБЦ групација повлачила с нашег тржишта. Такође, прошле године су преузели део протфолија Алфа, односно ЈУ банке и то стамбене и готовинске кредите. У Новом Саду су почектом ове године отворили нову модерно опремљену филијалу, а да ли одлазе или остају показеће време.


Јубмесова процена интереса

У Јубмес баци са седиштем у Београду држава има 52.287 акција, а у својству заступника је Министарство финансија Србије. Они су ових дана почели истраживање тржишта, а у вези са продајом тих акција, односно приватизацијом. Потенцијални инвеститори треба да се јаве у року од 30 дана  и доставе изјаве о заинтересованости, а од тога зависе и даљи кораци. 


О томе зашто би банка која је солидно позиционирана на тржиту размишљала да се повуче, професор са Београдске банкарске академије др Бранко Живановић каже:

„Разлог због кога банке размишљају да се повуку с тржишта је зарада. Када принос од капитала није онакав какав се очекује, када има доста ненаплативих кредита и уз то још има проблема с уобичајеним трошковима какве су провизије, онда се процењује и исплативост пословања на одређеном тржишту. Што се тиче банака које би, реално гледано, биле заинтересоване да дођу на ово тржиште то су оне које овде долазе за својим инвеститорима и пословним интересима. То значи да би могле бити банке из бивших совјетских република, те Кине или Турске.“

Као купац банака на домаћем тржишту начешће се помиње мађарска ОТП банка. Они су и најавили још почетком године, када су преузели Војвођанску банку, да ту неће стати и да се лако може догодити да купе још  неку банку.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести