Долар без већих осцилација, јен на тромесечном минимуму

ЛОНДОН: Валуте зависне од кретања цена сировина, попут аустралијског долара и норвешке круне, ојачале су данас, док је јапански јен потонуо на готово тромесечни минимум пошто је спласнуо страх од ширења тржишних поремећаја због кризе презадужене кинеске групе Евергранде.
sto dolara
Фото: Youtube Printscreen

Трговање јеном је такође било под притиском растућих приноса на америчке државне дужничке хартије које су привукле новац јапанских инвеститора.

Курс евра према долару није бележио знатне промене. Јединствена валута се трговала на нивоу од 1,17205 долара, углавном игноришући развој догађаја на немачким парламентарним изборима минулог викенда, на којима су, према проценама, социјалдемократе с тесним резултатом поразиле конзервативни блок ЦДУ/ЦСУ, извештава Ројтерс.

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте према шест главних ривала, креће се око средине свог прошлонедељног распона, и тргује се нешто више нивоу на 93,40 поена.

Приноси на обвезнице САД-а порасли су на највиши ниво од почетка јула услед очекиваног пооштравања америчке монетарне политике, након што су Федералне резерве (ФЕД) најавиле прошле недеље могући почетак смањења програма подстицаја већ у новембру, и наговестиле да би потенцијално подизање каматних стопа могло да уследи раније него што се очекивало.

Принос на референтне десетогодишње америчке државне обвезнице достигао је данас у једном тренутку 1,4660 процената, највиши ниво од 2. јула, пре него што се спустило на 1,4527 посто.

"Амерички долар ће вероватно остати у раљама две унакрсне струје - јастребовских ставова Комитета за операције на отвореном тржишту и ишчезавања забринутости у погледу потенцијалног банкрота Еверграндеа", написали су аналитичари Комонвелт банке Аустралије у белешци за клијенте.

Бојазан од тога би други највећи кинески грађевинар Евергранде могао да престане да сервисира дуг од 305 милијарди долара притискала је трговање последњих недеља, али су страховања од даљег ширења поремећаја почела да се повлаче.

Народна банка Кине убризгала је данас у финансијски систем нето 100 милијарди јуана (15,5 милијарди долара), након прошлонедељне финанијске ињекције од нето 320 милијарди јуана, најобимније од јануара ове године.

Неколико влада локалних самоуправа у Кини отворило је специјалне кастоди рачуне за инвеститоре у имовинске пројекте Еверграндеа, како би заштитило средства усмерена на стамбене пројекте, известила је током викенда медијска кућа Кајсин.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести