Долар ојачао за 0,4 посто, евро пао за пола процента

ЊУЈОРК: Долар је наставио раст према корпи валута на данашњем трговању у САД, док инвеститори ишчекују обраћање председника Федералних резерви (ФЕД) Џерома Пауела у петак како би наслутили у којој ће мери бити агресивна централна банка у борби против инфлације.
dolari
Фото: Tanjug (freeimages)

Доларски индекс, који прати вредност америчке валуте према корпи шест ривала, ојачао је према последњим подацима с тржишта за 0,42 посто на 108,99 поена, што је близу 20-годишњег максимума од 109,29 поена забележеног 14. јула, извештава Ројтерс.

Јачање долара нису успели да зауставе ни данашњи подаци који показују да су нове поруџбине за капиталним добрима произведеним у САД успориле расл у јулу у односу на претходни месец, што указује на то да се пословна потрошња на опрему у текућем тромесечју тешко опоравља од пада у другом кварталу.

Долар је у уторак кренуо низбрдо када је објављено да је активност у америчком приватном сектору у августу слабија него што се очекивало и да је продаја нових породичних кућа у САД пала у јулу на најнижи ниво у последњих шест и по година.

Евро је, након краткотрајног опоравка на ноћашњем трговању, поново данас у паду за 0,49 одсто на 0,9919 долара. Јединствена валута еврозоне је у уторак забележила најнижи ниво према долару у последњих 20 година од 0,99005 долара.

На валуту 19-чланог монетарног блока притисак врши забринутост за привредни раст региона који се бори с енергетском кризом. Цене гаса на референтној холандској берзи порасле су на трговању за месец унапред због најављене тродневне обуставе испорука руског гаса преко главног гасовода Северни ток 1, додаје британска агенција не наводећи проценат поскупљења или ниво цене гаса

Што се америчке монетарне политике тиче, инвеститори на Вол Стриту су смањили раније процене да би ФЕД могао да успори темпо повећања камате пошто се инфлација и даље држи на високих 8,5 посто на годишњем нивоу, што је знатно изнад циљане стопе централне банке од 2,0 процента.

Према Ројтерсу, председник ФЕД-а Џером Пауел ће се у говору у петак на банкарској конференцији у Џексон Холу фокусирати на то у којој мери би успоравање привреде могло да промени темпо заоштравања монетарне политике, или да ли ће потреба да се укроте инфлаторни притисци нађачати друге економске факторе којима се ФЕД руководи приликом доношења одлуке о подизању камате.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести