Долар прекинуо серију раста према корпи валута

ЛОНДОН: Долар је прекинуо данас серију раста према корпи ривала јер су инвеститори, подстакнути забринутошћу у вези са изгледима глобалног раста, масовно почели да уновчавају профите од улагања у америчку валуту након њеног прошлонедељног највећег скока у више од два месеца.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Примарни извор забринутости инвестора за раст светског бруто домаћег производа (БДП) представља ширење делта соја корона вируса, које ће се, према очекивањима, одразири на резултате европских извештаја о производној активности који треба да буду ускоро објављени, преноси Ројтерс.

Доларски индекс, који мери кретање америчке валуте у односу на главне ривале, ослабио је за 0,1 посто на 93,638 поена, али је и даље недалеко од новембарског рекорда од 93,734 бода који је поново забележен прошлог петка.

Индекс долара је прошле седмице ојачао за готово 1,0 проценат, упркос изјави Роберта Каплана, председника Федералних резерви Даласа, који је у петак рекао да би могао да преиспита свој став о потреби за ранијим почетком смањења програма подстицаја ако вирус нанесе штету економији.

Евро је ојачао за 0,1 одсто на 1,1711 долара, са најнижег деветоипомесечног нивоиа од 1,1664 долара, на којем је закључен у петак.

Процењује се да ће, у складу са трендом ублажавања кинеског и америчког индекса производне активности, европски индекс менаџера набавки (ПМИ) такође показати да снажан опоравак остварен у другом кварталу посустаје услед комбинованог утицаја раста цена, сталних проблема у ланцу снабдевања и недостатка радне снаге.

Мада ће раст случајева заражених делта сојем вероватно повећати привлачност долара као сигурне луке за улагања, то би истовремено могло да поремети планове ФЕД-а да до краја године крене са смањењем прогарма подстицаја из периода пандемије, сматрају поједини аналитичари.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести